Masna hrana nije najopasnija za zdravlje
Kako bi se izbjegla pretilost i dijabetes tipa 2, trebamo izbjegavati ugljikohidrate, slatko i slano, dok je mast dobrodošla na meniju
Masna hrana uvijek je prva na popisu loših stvari za organizam već desetljećima, no najnovija su istraživanja izgleda uspješno razbila ovaj mit i vratila masnoće na zasluženo mjesto
Prema najnovijem izvješću britanskih znanstvenika, kako bi se izbjegla pretilost i dijabetes tipa 2, trebamo izbjegavati ugljikohidrate, slatko i slano, dok je mast dobrodošla na meniju. Naravno, u umjerenim količinama.
Britanske smjernice za zdravu prehranu naglašavaju kako nam se prehrana treba temeljiti na mnogo voća i povrća, mesa, ribe, jaja, grahorica te takozvanih zdravih ugljikohidrata.
Gotovo uvijek bismo trebali izbjegavati grickalice, zaslađene napitke, slatkiše i pretjerano slanu hranu.
"Preporuke o 'nemasnoj hrani' i 'niskom kolesterolu' imaju katastrofalne posljedice za zdravlje. Fokusiranje na pojedine namirnice kratkovidno je i zbunjuje ljude", tvrdi Mike Knapton, ravnatelj Britanske zaklade za srce.
Ukratko, zdravlje ne ovisi samo o izbjegavanju određene vrste hrane, nego uravnoteženoj prehrani, kao i redovitoj tjelesnoj aktivnosti.
Novi komentar