« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
RAČUNICA

Kolika je stvarna vrijednost novog automobila?

U žestokoj borbi za kupce u Europi, mnogi proizvođači automobila su već dugo prisiljeni prodavati vozila ispod cijene

Kako do profita, pitaju se proizvođači
Kako do profita, pitaju se proizvođači (Shutterstock)
Više o

automobili

,

Mercedes

,

Lancia

,

Fiat

,

Peugeot

,

novi automobili

,

cijena

,

zatvaranje pogona

Broj prodanih automobila u Europi je prošle godine pao na najnižu razinu u posljednjih 17 godina, a i u prvoj polovici ove, 2013. prodaja i dalje pada. Mnogi proizvođači su "lovili" kupce spuštajući cijene tako da su zapravo gubili novac kad su i prodali vozilo.

Naravno, to se nikad nije odnosilo na proizvođače automobila koji se i proizvode za one kojima cijena nije važna - i još više, kojima cijena jest važna kako bi drugima pokazali kako imaju novaca.

Na čelu te ljestvice je proizvođač Porsche (mada on najvjerojatnije više nikad neće ponoviti računovodstvenu vratolomiju da mu je dobit veća od prometa - što ionako tada, 2008. nije niti imalo veze s automobilima.) Ali ipak, i ovako mu za svako prodano vozilo, u prosjeku, u blagajni ostane 16.590 eura - barem dok ne dođu poreznici i računi za ostala davanja (Ebit).

Kako su izračunali stručnjaci Centra za istraživanje automobilske privrede CAR sveučilišta u Duisburgu, na drugom mjestu je Fiatova marka Ferrari-Maserati kojoj ostane 15 tisuća eura za svaki auto koji napusti prodavaonicu. Nakon toga slijedi "njemački trojac" proizvođača luksuznih automobila. Neke će možda iznenaditi raspored, jer najviše zarađuje Audi (3.821 eura), slijedi BMW (3.495 eura) i tek onda dolazi Mercedes kojem, kad se zbroji koliko košta sve što se ugradi u automobil, ostane još "samo" 2.012 eura dobiti.

Nema druge, nego ključ u bravu

Zapravo, mnogo je zanimljivije što se događa s druge strane, u svojevrsnoj "dolini suza" automobilske industrije. Neki proizvođači, poput francuskog Renaulta i dalje tonu sve dublje u gubitke: u prvoj polovici 2013. su uz svaki automobil "poklonili" kupcu 457 eura, dok je prošle godine poklon iznosio 241 euro. No vrlo mnogo proizvođača koji su gubili novac prodajući automobile, shvatili su da to više ne može ići dalje. Čak je i francuski Peugeot-Citroen (PSA) smanjio gubitak s 510 na 349 eura - i kod njega, kao i kod mnogih drugih, razlog je veoma jednostavan: zatvaranje pogona i praktično, manja proizvodnja.

Tako je i Peugeot zatvorio pogon u Aulnayu kod Pariza, a i bilanca Opel/Vauxhalla se, nakon odluke o zatvaranju pogona u Bochumu, popravila s 834 eura gubitka na "samo" 414 eura po svakom prodanom automobilu. Slično je i kod Forda - točnije, njegovog europskog ogranka. Jer u svijetu, Ford i dalje zarađuje po automobilu 717 eura, ali se tek procesom zatvaranja pogona u belgijskom Genku, britanskom Southamptonu i Dagenhamu gubitak u Europi počeo "topiti". U prvoj polovici ove godine je bio 843 eura po vozilu - prošle godine je iznosio 967 eura.

Najvažnije je - pozicioniranje

Ipak, zatvaranje pogona nije jedini način smanjiti gubitak i to se vidi u "rekorderu" u procesu oporavka: talijanskom Fiatu. On je gubitak više nego prepolovio - s 384 eura prošle, na samo 130 eura po prodanom automobilu ove godine. I Fiat je odlučio napustiti čitavu marku Lancia, ali mnogo je bio važniji njegov povratak u područje gdje je Fiat "kod kuće", na male i simpatične automobile.

Uopće, marketing i pozicioniranje su presudni za opstanak proizvođača automobila - i to najbolje pokazuju proizvođači s Dalekog istoka. Jer i proizvođač masovnih vozila, japanska Toyota zapravo odlično zarađuje na svojim automobilima - to je čak 1801 euro po vozilu. Ne ide loše niti "Korejcima", Hyundaiu (1027 eura) i Kia (911 eura), što je sve bolje nego što po vozilu zarađuje, na primjer Volkswagen (629 eura). U tom koncernu - i što bi nekoga moglo iznenaditi - čak i marka Škoda bolje zarađuje (671 eura) nego vozila matičnog koncerna.

Piše: A. Šubić/DW
09.08.2013. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh