« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
NEVJEROJATNA ZUBNA ZANIMACIJA

Kokice su zdravije od voća i povrća

Porcija voća i povrća sadrži oko 160 miligrama antioksidansa, a ista količina kokica ima 300 miligrama polifenola i zadovoljava 70 posto dnevne potrebe za cjelovitim vlaknima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

voće i povrće

,

kokice

,

polifenoli

,

vlakna

,

antioksidansi

Vjerovali ili ne, ali znanstvenici su utvrdili da je najpopularnija svjetska grickalica, kokice, zdravija i od voća i od povrća, a sve zahvaljujući ogromnoj koncentraciji moćnih antioksidansa polifenola.

Naime, jedna porcija kokica sadržava 300 miligrama polifenola, dok, s druge strane, ista količina voća i povrća ima oko 160 miligrama antioksidansa.

Dr. Joe Vinson, voditelj istraživanja koje je financiralo Sveučilište Scranton, tvrdi da su kokice "prehrambeni zlatni rudnik" jer imaju malo kalorija, a zadovoljavaju više od 70 posto dnevne potrebe za cjelovitim vlaknima, no naglašava da njihova pozitivna svojstva ovise o načinu na koji se pripremaju.

"Kokice spravljene na vrućem zraku imaju duplo manje kalorija od istih pripremljenih u mikrovalnoj ili u tavi. Kokice za mikrovalnu sadržavaju oko 43 posto masnoća, a ako ih sami spremate i dolijevate ulje po vlastitom ukusu onda imaju oko 28 posto masnoća", kaže dr. Vinson, pionir u analiziranju utjecaja svakodnevnih namirnica na ljudsko zdravlje.

Iako kokice imaju više antioksidansa, dr. Vinson upozorava kako se voće i povrće ne bi smjelo izbaciti iz prehrane jer ono sadržava esencijalne vitamine i minerale.

Istraživanje je pokazalo da se najveća koncentracija antioksidansa polifenola u kokicama nalazi u njihovom najomraženijem dijelu - u ljuski koja konstantno zapinje za zube.   

23.03.2013. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ivonin dragi
    24.03.2013. 17:24
    Nemojte zaboraviti da su sve kokice tj. kukuruz genetski preradjeni.
    samim tim nekome ce biti jasno da nema zdravih kokica.
    Ja ostajem pri svojoj porciji voca i povrca
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh