« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina
UKLONITE SMETALA

Što nas sve ometa u želji da se zdravo hranimo?

Unositi manje kalorija, redovito vježbati i piti puno vode... Zvuči jednostavno, samo kad vas stalno nešto ne bi ometalo...

prehrana vanjski faktori
prehrana vanjski faktori (MWN)
Više o

dijeta

,

zdrava prehrana

,

kalorije

,

prehrana

Mnogi vanjski faktori utječu na naš stil života i način prehrane, a više o tome objašnjava psihologinja Marisa Peer.

Zapamtite broj kalorija vaše omiljene hrane napamet, držite se rutine vježbanja i pijte hektolitre vode. Zvuči lako, osim kad sve nije pod vašom kontrolom. Bez obzira koliko biste se htjeli držati zdravih navika, ponekad morate životu dopustiti da vodi vas i vaš liniju.

Djeca

Da djeca u pravilu radije jedu tortu nego mrkvu je više-manje činjenica. Ako ste u braku i s djecom, teško je biti sitničav oko hrane. Iako biste vi bili zadovoljni s tanjurom ribe kuhane na pari i povrćem, vaša obitelj možda se neće složiti i tražit će hranu bogatiju kalorijama kao što je krumpir ili tjestenina. Odoljeti jeftinim i veselim čokoladicama koje kao da su izvršile invaziju na vašu kuhinju je sljedeći faktor. Kuhanje zdravije verzije hrane koju jedu vaša djeca i pripremanje zdravijih grickalica traži više energije i organizacije, ali na kraju će se isplatiti.

>> Dukan dijeta - recepti

Prijatelji

Ljudima je teško priznati da gledaju što jedu. Najveća muka je večera kod prijatelja jer nemate kontrolu nad onime što se poslužuje. Neki jednostavno ne žele ispasti dosadni, pa im je teško odbiti hranu koju nikad ne bi pojeli kod kuće. Često su tu i osjećaji nelagode prilikom društvenih okupljanja. Nekome može biti čudno spominjanje dijete dok svi ostali uživaju u masnim hamburgerima i čipsu.

Partner

Veza podrazumijeva dijeljenje - kuće, auta, kreveta i obroka. Dijeljenje je jako povezano s hranom, što može biti vrlo teško ako su tolerancija vašeg partnera na ugljikohidrate i njegov metabolizam superiorniji od vaših. Partneri će vas nagovoriti da dijelite hranu. Bilo da je riječ o sladoledu u kinu ili zdjeli kokica na kauču - dijeljenje naranče nije tako romantično...

Posao

Sastanci i zajednički ručkovi su potencijalna prijetnja vašoj prehrani. Ako šef naruči pizzu za ručak, na kraju ćete je pojesti iz straha da vas kolege ne počnu bojkotirati. Pritisak drugih dovodi do toga da vam je neugodno zamoliti neko drugo jelo, ali to je i pitanje smjelosti.

prehrana vanjski faktori

Putovanje

Održavanje režima zdrave prehrane i vježbanja tijekom putovanja je vrlo teško. Hrana je često precijenjena, ustajala i često ste ograničeni s izborom.

Novac

Novac ima snažan utjecaj na ono što jedemo. Jestivo smeće često je jeftino. Paketić čipsa, kutija sladoleda ili čokoladica - teško da će ove namirnice isprazniti vaš novčanik. Svježe voće i povrće može biti skuplje, ali zdrava prehrana ne mora uvijek biti skupa. Smrznuto povrće i konzervirano voće su dobre alternative.

>> Vlakna zbilja pomažu u mršavljenju

Vrijeme

Kad ljudi nemaju vremena, radije će za ručak pojesti sendvič i gotov obrok za večeru. Sadržaj šećera i soli u takvim jelima većinom će snažno podići razinu šećera i kolesterola. Ako znate da nećete imati puno vremena, pripremite se. Kupite malu vrećicu oraha ili ujutro napravite salatu koju ćete kasnije pojesti.

Zdravo ili fino?

Odgoj utječe na vašu prehranu i u većini slučajeva ljudima će se svidjeti hrana koju već poznaju. Što god davali svome tijelu tijekom dužeg vremenskog razdoblja, vaše tijelo će to na kraju i željeti. To vrijedi za svaku hranu - komadiće zdravog ananasa ili krafne pune pekmeza.

Piše: Romina McGuinness/Metro World News
24.06.2011. 14:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh