« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina
IZUM

Super pijesak čisti vodu za piće

Nerazvijene zemlje mogle bi doći do jeftinog načina filtriranja vode za piće i boljeg zdravlja stanovništva

Super pijesak spas za žeđ
Super pijesak spas za žeđ (FreeDigitalPhotos)
Više o

voda za piće

,

super pijesak

,

pročišćavanje vode

,

filtriranje vode

Novi materijal, nazvan super pijesak, mogao bi postati jeftin način pročišćavanja vode u nerazvijenim zemljama svijeta. Tehnologija proizvodnje uključuje prekrivanja zrnaca pijeska oksidom grafita, materijalom koji je jeftin i lako dostupan, kaže se u članku objavljenom u magazinu Applied Materials and Interfaces koji izdaje američko udruženje kemičara.

Čista voda nedostupna je u mnogim krajevima svijeta, ponajviše u najmanje razvijenim zemljama, i upravo je taj nedostatak krivac za mnoge zaraze i dobar dio smrti. Prema podacima WHO, samo 60 posto stanovništva subsaharske Afrike i polovica stanovništva Oceanije koristi pročišćenu vodu za piće.

Pijesak se koristi za filtriranje vode od pamtivijeka, no običan pijesak nije učinkovit u uklanjanju patogena, organskog zagađenja i iona teških metala. Kako je nova tehnologija lako dostupna i može se primjenjivati na sobnoj temperaturi, situacija se može stubokom promijeniti u kratkom roku.

Naime, proces proizvodnje super pijeska je jednostavan - oksid grafita umiješa se u vodu kojom se zatim prelije pijesak. Mješavina se nakon toga zagrijava na 40 stupnjeva dok voda ne ispari, a u posudi ostaje super pijesak koji se koristi za filtriranje vode.

25.06.2011. 21:38:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh