« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ZBOGOM KILAMA

Dukan dijeta - recepti

Dukan dijeta proširila se svijetom brže od svinjske gripe, a važan dio je i pravilno kuhanje obroka

Dukan dijeta recepti
Više o

recepti

,

Dukan dijeta

,

pierre dukan

,

dukanova dijeta

Dukan dijeta, kao uostalom i svaka dijeta, propisuje da je najvažniji dio, osim volje za pridržavanjem pravila dijete, dobar izbor recepata, kako vam se prehrana ne bi pretvorila u jednoličan niz istih jela.

Sam Pierre Dukan složio je preko 350 recepata za svoju revolucionarnu Dukan dijetu, no kako knjiga još uvijek nije izašla na engleskom, veći dio hrvatskih surfera muku muči s receptima.

Donosimo vam par recepata koji vam mogu dati dobru ideju za početak, a kad shvatite principe dijete i kuhanja sigurno vam neće biti problem smisliti nova i zanimljiva jela.

Puretina s porilukom i sirom

Sastojci:

file purećih prsa
2 velika poriluka
pola kobasice za kuhanje
1 luk
par dekagrama laganog tvrdog sira
začini (origan, češnjak u prahu, bosiljak)

Obložite lim za pečenje aluminijskom folijom, pospite je začinima. Stavite izrezane komade purećih prsa na foliju i pospite ih začinima s gornje strane. Poriluk izrežite na male komadiće i stavite ga preko mesa. Presavinite foliju tako da pokrije sve sastojke, izbušite nekoliko rupica čačkalicom.

Stavite lim za pečenje u pećnicu i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva. U međuvremenu nasjeckajte luk i kobasicu i lagano ih dinstajte na tavici. Nakon 30 minuta izvadite lim iz pećnice, otvorite foliju i stavite dinstani luk i kobasicu preko puretine i poriluka.

Vratite lim u pećnicu i pecite otvorene folije još dvadesetak minuta. Nakon toga, naribajte sir preko svega i zapecite.

Piletina sa sirom i češnjakom

Sastojci

file pilećih prsa
1-2 žlice kremastog sira za mazanje
začini (origan, češnjak u prahu)

Izrežite džepove u pilećim prsima i napunite ih krem sirom za mazanje. Obložite lim za pečenje aluminijskom folijom, pospite je začinima, stavite napunjena pileća prsa na foliju i pospite ih začinima s gornje strane. Presavinite foliju tako da pokrije sve sastojke, izbušite nekoliko rupica čačkalicom.

Stavite lim za pečenje u pećnicu i pecite 30 minuta na 150 stupnjeva. Nakon 30 minuta odmotajte aluminijsku foliju i pecite još 10-15 minuta na180 stupnjeva, dok meso ne dobije smeđu boju.

Ražnjići od teletine

Sastojci

400 g teletine
50 ml umaka od soje
2 žličice senfa
1 žličica jabučnog octa
timijan, lovorov list
50 ml svježeg soka od limuna
žličica biljnog ulja

Meso narežite na srednje velike kocke, izmješajte s ostalim sastojcima i ostavite nekoliko sati u frižideru. Izvadite van, nataknite na 4 štapića za ražnjiće i pecite po želji.

Tijekom faze izmjene možete dodati i paradajz, gljive, paprike i luk.

Punjene gljive

Sastojci

20 velikih šampinjona
2 češnja češnjaka
30g svježeg peršina
nekoliko žličica obranog mlijeka
par kapi biljnog ulja
sol, crni papar

Kupite najveće šampinjone koje nađete, operite ih i otrgnite stapke. Narežite ih na komadiće i dodajte sjeckani češnjak i peršin, sol, papar i obrano mlijeko. Prokuhajte mješavinu u teflonskoj tavi, a za to vrijeme gljive pecite 10 minuta u pećnici. Izvadite gljive, napunite ih mješavinom i vratite u pećnicu na 20 minuta. Kad su gljive pečene, izvadite ih iz pećnice i kapnite po kap ili dvije biljnog ulja na svaku napunjenu gljivu.

Tuna s tri vrste paprike

Sastojci

700 g odrezaka tune
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 žuta paprika
sok od 2 limuna
2 češnja češnjaka
sol, bijeli papar

Paprike operite, rasijecite na pola i izvadite sjemenke. Pecite ih 5 minuta u pećnici na 180 stupnjeva, nakon toga ih izvadite, stavite u plastičnu vrećicu na 10 minuta i nakon toga ogulite kožu. Odreske od tune izrežite u trakice, stavite na lagano nauljenu teflonsku tavu i pecite par minuta. Dodajte malo vode i nastavite kuhati 20 minuta.

Zamiješajte sok od limuna, češnjak i paprike. Kada je tuna skuhana, pustite je da se ohladi i zatim marinirajte umakom. Ostavite u frižideru 2-3 sata, poslužite hladno.

Ultimativna Dukan dijeta: Jedite koliko želite uz samo jedno pravilo

Muffini od zobenih pahuljica

Sastojci

1 jaje
1 žličica zaslađivača
3 žlice zobenih pahuljica
1 žličica praška za pecivo
2-3 žlice mlijeka ili jogurta

Izmješajte sve sastojke zajedno sve dok ne postanu kompaktna masa. Masu ulijte u modlu za pečenje muffina (ili male čašice za pečenje). Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite otprilike 15 minuta.

Pratite Metro portal na Facebooku i Twitteru.

Pin It
23.04.2010. 10:15:29
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ivkas
    23.04.2012. 21:19
    nisu mi jasni ovi recepti..kako da dinstam bez ulja? Nemam teflonsku tavu i odkad se u tavi kuha????
  2. avatar
    Narcis
    19.02.2013. 00:07
    Imam 74 kg
  3. avatar
    antonija
    17.03.2013. 18:08
    Dijeta je super, samo me nekako strah za zdravlje i štetnost o kojoj pišu. Dali je netko radio kakave zdravstvene preglede prijeje i poslije dijete. Bila bih Vam zahvalna za iskustva. Hvala!
  4. avatar
    Melita
    26.03.2013. 22:48
    Čekajte cure idemo iz početka.Imam 39 god,visoka sam 165cm,a teška78kg,ma nije to ni tak puno ali zadnje dvije godine mi se metabolizam nekako promijenio i tjelo me baš ne sluša.Nekako sam si bila najsretnija sa 72 kile tako da mi ovaj višak od 6 kg ide na živce.Kad se samo sjetim da sam se udala sa 65 kgplače mi se,ali nakon dva poroda to nekako i prolazi.Moj me muž baš sad takvu jako voli,a ja jako sebe baš i ne.Zato bi ja na Dukana nekih 10-tak dana dase riješim viška,a muž me ionako voli.Krenula bi poslje Uskrsa,a neku od vas cura bi molila da mi pošaljete jelovnik za barem dva dana za početak da se znam orijentirati.Hvala vam i čujemo se poslje Uskrsa kad budu rezultati.POZZZZZZIĆ---Melita
  5. avatar
    Aleksandra
    03.05.2013. 16:46
    Tjedan dana sam na dukan dijeti pa me zanima sljedeće:ima gomila recepata no u nekima piše da se koristi čak i ulje i razne pahuljice pa i kobasice za pripremu raznih jela , dok u nekima je gotovo zabranjeno ulje zasladjivaci itd .molim ako netko zna sto je pravilno!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh