« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
16.000 ČESTICA VIRUSA

Kihanje poput biološkog oružja

Znanstvenici su otkrili da je potrebno samo jedno kihanje čovjeka koji boluje od gripe kako bi se bakterije raširile po cijeloj prostoriji, a kontaminacija može trajati satima

Fotografija vijesti
Više o

gripa

,

zaraza

,

virusi

,

kašalj

,

kihanje

Naime, inficirane mikroskopske kapljice koje se izbacuju kašljanjem i kihanjem dovoljne su kako bi se bolest raširila. Udisanje virusnih čestica u lječničkoj ordinaciji, na radnom mjestu, u avionu ili autobusu, može dovesti do zaraze nakon samo sat vremena. Ovo otkriće sugerira da je potrebno izbjegavati čekaonice u bolnicama jer postoji veliki rizik od obolijevanja. To objašnjava zašto se mnogi ljudi često razbole na početku odmora, nakon leta, vožnje autobusom i slično.  

Gripa prelazi sa osobe na osobu direktnim fizičkim kontaktom, ili ako osoba kašlje i kiše. Većina istraživanja su se koncentrirala na aerosoli, kapljice koje prenose virus zrakom i koje brzo padaju na tlo i okolne površine.

Američki znanstvenici skupili su uzorke zraka iz čekaonica klinika, tri sobe u vrtiću i tri međunarodna leta. Polovica uzoraka je sadržavala virus gripe. Otkriveno je da jedan kubni metar zraka sadrži u prosjeku 16.000 čestica virusa. Udisanje zraka u prostorijama sa ovakvom koncentracijom virusa može dovesti do infekcije za samo jedan sat.

Rizik se može značajno smanjiti ventilacijom, klimom i provjetravanjem. Tipičnim kašljem se izbacuju mlazovi dugi 30 cm, zajedno sa oko 3.000 kapljica pljuvače pri brzini od 80 km/h. Kihanjem se izbacuje oko 40.000 kapljica, od kojih neke od njih tijelo napuštaju brzinom od 160 km/h.

04.02.2011. 12:50:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    prorok
    04.02.2011. 13:03
    Kada kišemo,srce nam zastane na jednu nanosekundu
  2. avatar
    imenko
    04.02.2011. 15:06
    gripu uzrokuje virus, a ne bakterija
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh