« Muškarci
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
HE HE

Kakvi muškarci su poželjniji za brak?

Jednostavno DA pred oltarom ili matičarem pretvoreno je u nešto što je gotovo povijesno postignuće - a ima toliko muškaraca koji žude za brakom da ih je teško i izbrojati

Što trebate imati da bi vas neka poželjela odvući pred oltar?
Što trebate imati da bi vas neka poželjela odvući pred oltar? (Arhiva)
Više o

brak

,

muškarci

,

poželjnost

Muškarci i brak... gomila viceva, mitova, legendi i gluposti umotala je jednostavno DA pred oltarom ili matičarem u nešto što je gotovo povijesno postignuće - a ima toliko muškaraca koji žude za brakom da ih je teško i izbrojati.

No, što zapravo čini muškarce privlačnima za brak, pitaju se pripadnici "jačeg spola" koji spadaju u tihu većinu? Nije baš jednostavan odgovor, čini se...

Jaako Aspara vodio je istraživanje na Hanken School of Economics u Finskoj koje je proučavalo odabir partnera iz evolucijske perspektive. Tim je otkrio da inteligencija partnera izravno utječu na "sposobnost" partnerstva da "prežive i podupiru potomstvo".

Drugi aspekt koji utječe na trajan odnos: pametniji muškarci općenito imaju veći dohodak i to ih čini atraktivnijima.

Istraživanje se oslanjalo na podatke o regrutiranju i vojnim obvezama od gotovo 200.000 finskih muškaraca, od 18 do 45 godina. Inteligencija je procijenjena testom od 120 elemenata koje su muškarci rješavali nakon ulaska u finske obrambene snage.

Istraživači su pronašli vezu između inteligencije i bračne povijesti. 

Broj muškaraca koji su se vjenčali i ostali u braku, povećali su se sa svakim porastom ukupne inteligencije unutar pet dobnih skupina koje su proučavane. Najmlađa skupina najsnažnije je pokazala taj učinak.

Kada su ih u početku ispitivali, dvije trećine muškaraca bili su samci. Zatim su našli grupu oženjenih muškaraca koji su odgovarali njihov dobi i regiji.

U drugim zanimljivim zaključcima, znanstvenici su otkrili da se verbalna inteligencija odnosi na vjerojatnost vjenčanja, budući da bolji govornik lakše privlači partnerice. Ukupna intelektualna sposobnost jednako se odnosi i na razvod braka.

Viša inteligencija znači sposobnost izbjegavanja raspada braka izražavanjem i raspravljanjem o osjećajima, prema istraživačkom timu. S druge strane, studije pokazuju da i inteligentne žene imaju stabilnije i dugotrajnije brakove.

Obje grupe su praćene tijekom petogodišnjeg razdoblja, a istraživači su promatrali bračno stanje, prihode, automobile u vlasništvu i druge faktore. Muškarci su također morali rješavati još jedan test inteligencije, koji je mjerio numeričke, verbalne i neverbalne sposobnosti.

Prema istraživanju, veću mogućnost dobrog braka imaju i muškarci s novijim i većim sutomobilima - možda da bi mogli voziti u njemu više djece... a možda zato što se takvi automobili više sviđaju ženama....

02.02.2018. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh