« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
SAVJETI

Kako zimi postići što veći domet električnih automobila?

Tijekom hladnijih mjeseci preporučuje se da s punjenjem električnoga vozila ne čekate predugo; pobrinite se za zagrijavanje vozila dok je još uključeno u električnu struju i ne krećite prebrzo

Zimi nije jednostavno...
Zimi nije jednostavno... (Arhiva)
Više o

zima

,

električni automobil

,

domet

Niske temperature, koje su uobičajene u zimskim danima, mogu smanjiti učinkovitost baterije u električnim automobilima, a time i njihov domet. Nekoliko jednostavnih savjeta Goodyearovih stručnjaka može vam pomoći povećati domet vašega električnog ljubimca u hladnim mjesecima.

Baterija se ne smije isprazniti ispod 20 posto

Punjenje električnoga vozila nemojte odgađati do posljednjega trenutka jer će vam zimi za to trebati više vremena. Pobrinite se da napunjenost baterije ne bude manja od 20 posto. Električni automobil u hladnijim uvjetima također potroši dio napunjenosti baterije da se zagrije prije početka vožnje. Stoga se preporučuje punjenje tijekom noći i, ako je moguće, parkiranje u garaži da vozilo ne bude izloženo najvećoj hladnoći.

Za grijanje se pobrinite dok se automobil još puni

Energiju možete uštedjeti i prije nego što krenete od kuće. Ako se vaše električno vozilo prije odlaska još puni, počnite odmrzavati stakla i zagrijavati vozilo dok je još uključeno u struju jer na taj način za to neće trošiti energiju iz baterije, nego će vam ostati više za vožnju. To uz pomoć aplikacije na telefonu možete jednostavno učiniti iz udobnosti toploga doma.

Krenite polako

Iako je jedna od najprivlačnijih prednosti vožnje električnim automobilom naglo ubrzavanje, u hladnim mjesecima to izbjegavajte jer se kod nagloga kretanja baterija brže prazni. Osim toga tako ćete omogućiti i sigurniju vožnju; naime, zimi je površina ceste često skliska, što zahtijeva veći oprez.

Odaberite prave gume

Većem dometu vozila pridonijet ćete i odabirom odgovarajućih guma. Tu spada Goodyearova obitelj zimskih guma UltraGrip, koja je pogodna za sve tipove električnih vozila. Uz to što osiguravaju dobro prianjanje, učinkovitije kočenje i izvrstan potencijal prijeđenih kilometara, malim otporom kotrljanja pomažu smanjiti potrošnju energije i u zimskim uvjetima. Najnovija guma UltraGrip Performance+ pridonosi uštedi energije malim otporom kotrljanja, za koji je na nedavnom testu časopisa Auto Express osvojila ocjenu 99,6 %.

Održavajte pravilan tlak zraka u gumama

Kad je vrijeme hladno, tlak u gumama donekle se snižava, što utječe na veći otpor kotrljanja i posljedično manju izdržljivost električnih vozila. Stoga treba češće provjeravati stanje guma i pobrinuti se da one budu pravilno napuhane. Time omogućujete optimalan domet vozila. Pravilan tlak zraka u gumama istodobno je važan za sigurnu vožnju - gume, naime, omogućuju optimalnu izdržljivost i dobro prianjanje samo ako su pravilno napuhane. 

10.02.2022. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.02.2022. 17:19
    Elekjtricna auta su postala popularna
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh