« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina
SAVJETI

Kako vratiti izgubljenu energiju

Energija nam treba tijekom cijelog dana, a ključnu ulogu u tome igraju namirnice koje trebamo jesti kako bi osigurali stabilno i postupno oslobađanje energije

Doručkom unesite početnu energiju za dan
Doručkom unesite početnu energiju za dan (Shutterstock)
Više o

energija

,

vježbanje

,

namirnice

,

ugljikohidrati

,

složeni ugljikohidrati

Svaki dan trebamo sve veću količinu energije kako bismo izdržali sumanuti tempo života, a ključnu ulogu u tome igra, naravno, prehrana. Najgora moguća varijanta je kaotično hranjenje kad osjetimo snažnu glad, a to ćemo izbjeći pravovremenim planiranjem obroka koje će nam uzeti samo nekoliko minuta.

Osim hrane postoji još nekoliko faktora koji utječu na razine energije koje imamo tijekom dana, a sve počinje sa spavanjem. To je prva stvar u kojoj trebamo steći rutinu - odlaziti na počinak i buditi se uvijek u isto vrijeme. Nadoknađivanje sna vikendima samo remeti taj ritam, zbunjuje tijelo i ne donosi nikakvu korist, stoga, pozdravite se s dugim spavanjem u nedjelju.

Sljedeće je, naravno, vježbanje koje treba postati dio jutarnje rutine. Ako nemate vremena za sve vježbe, napravite makar nekoliko, prošetajte jednom tijekom dana i provedite vrijeme na zraku, to će vam vratiti energiju bolje od bilo koje hrane.

Doručak je obrok koji će postaviti temelje za energiju tijekom dana, stoga jedite integralne žitarice koje će sporije i trajnije oslobađati energiju jer su pune složenih ugljikohidrata.

Obojano pecivo iz pekare ne spada u tu kategoriju, jer je velika većina napravljena od bijelog brašna koje će dati trenutni energetski udar i ubrzo vas ostaviti bez nje, ispuhanog kao balon na grmu ...

Hranu tijekom dana treba uzimati redovito, otprilike svaka četiri sata kako bi tijelo stalno imalo svjež izvor energije. Neka međuobroci budu voćni, puni biljnih vlakana koja zadržavaju osjećaj sitosti.

Za kraj, osim savjeta da pokušate što manje biti izloženi stresu, je savjet o hidrataciji - uzimajte dovoljno tekućine, najbolje vode, izbjegavajte gazirane i energetske napitke.

Ako ćete se držati ovih pravila, imat ćete energije za cijeli dan napretek, stoga, razmislite malo o svojoj dnevnoj rutini. 

23.05.2014. 09:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh