« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina
SAVJETI

Koje dijelove namirnica ne bi trebali bacati

Navike čišćenja određenih namirnica razlikuju se od zemlje do zemlje, no neke dijelove jednostavno bacamo ne razmišljajući o njihovoj vrijednosti

Koru češnjaka obavezno stavite u variva
Koru češnjaka obavezno stavite u variva (Arhiva)
Više o

namirnice

,

čišćenje

,

stabljika blitve

,

kvercetin

,

kora naranče

,

kora češnjaka

,

listovi brokule

,

kora dinje

,

listovi celera

,

fenolici

Povrće i voće čistimo onako kako su nas naučile mame i bake, no u ovom su slučaju bile u krivu što se tiče nekih namirnica koje svoje najbolje osobine imaju upravo u kori, lišću ili stabljici koja se inače baca.

Tako je kora češnjaka i crvenog luka izuzetno bogata kvercetinom, biljnim flavonidom izuzetno snažnog protuupalnog, antihistaminskog i antioksidativnog djelovanja, tako da je obavezno dodajte u variva ili juhe, pa je izvadite prije serviranja.

Brokula je jedna od najzdravijih biljaka, no jedemo je potpuno pogrešno. Listovi su prepuni karotenoida, biljnih pigmenata koje tijelo pretvara u vitamin A i prevenira rak, a stabljike su ukusne i pune vlakana. Kako su tvrđe od ostatka brokule, treba ih prve staviti kuhati.

Listovi celera imaju magnezija i kalcija čak pet puta više od stabljike, a uz to su bogati vitaminom C i fenolicima, antioksidansima koji pomažu protiv starenja i srčanih bolesti, a i nekih oblika raka. Obavezno koristiti u umacima, salatama i juhama. 

Kora dinje, kivija i naranče bogatija je od unutrašnjosti ploda raznim sastojcima koji su izuzento zdravi - u kori dinje je citrulin, aminokiselina koja potiče cirkulaciju, u kori naranče je više vitamina C nego u pulpi, kao i u kori kivija koja je uz to prepuna antioksidansa. 

Što reći osim  - nabavite domaće, nešpricane proizvode i neka sve završi u blenderu.

22.05.2014. 16:29:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh