Koje dijelove namirnica ne bi trebali bacati
Navike čišćenja određenih namirnica razlikuju se od zemlje do zemlje, no neke dijelove jednostavno bacamo ne razmišljajući o njihovoj vrijednosti
Povrće i voće čistimo onako kako su nas naučile mame i bake, no u ovom su slučaju bile u krivu što se tiče nekih namirnica koje svoje najbolje osobine imaju upravo u kori, lišću ili stabljici koja se inače baca.
Tako je kora češnjaka i crvenog luka izuzetno bogata kvercetinom, biljnim flavonidom izuzetno snažnog protuupalnog, antihistaminskog i antioksidativnog djelovanja, tako da je obavezno dodajte u variva ili juhe, pa je izvadite prije serviranja.
Brokula je jedna od najzdravijih biljaka, no jedemo je potpuno pogrešno. Listovi su prepuni karotenoida, biljnih pigmenata koje tijelo pretvara u vitamin A i prevenira rak, a stabljike su ukusne i pune vlakana. Kako su tvrđe od ostatka brokule, treba ih prve staviti kuhati.
Listovi celera imaju magnezija i kalcija čak pet puta više od stabljike, a uz to su bogati vitaminom C i fenolicima, antioksidansima koji pomažu protiv starenja i srčanih bolesti, a i nekih oblika raka. Obavezno koristiti u umacima, salatama i juhama.
Kora dinje, kivija i naranče bogatija je od unutrašnjosti ploda raznim sastojcima koji su izuzento zdravi - u kori dinje je citrulin, aminokiselina koja potiče cirkulaciju, u kori naranče je više vitamina C nego u pulpi, kao i u kori kivija koja je uz to prepuna antioksidansa.
Što reći osim - nabavite domaće, nešpricane proizvode i neka sve završi u blenderu.
Novi komentar