« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NOVE MOGUĆNOSTI

Kako vam kontaktne leće mogu spasiti život

Vjerovalo se kako su kontaktne leće zamjena za naočale, ali nova generacija ima znatno širi spektar koristi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

dijabetes

,

kontaktne leće

,

migrena

,

oko

,

bolesti

Migrena - crveno obojane kontaktne leće razvijene su kako bi se olakšala agonija migrene. Rade na principu filtriranja valova svjetlosti koji previše stimuliraju receptore u mrežnici što rezultira glavoboljom.

Dijabetes - novim razvojem tehnologije kontaktnih leća i oni koji pate od dijabetesa mogli bi dobiti olakšanje. Naime, istraživači sa Sveučilišta Western Ontario stvorili su leće koje kemijski reagiraju na glukozu u suzama. Leće prate nivo šećera u krvi i informiraju korisnika o bilo kakvim promjenama mijenjajući svoju boju.

Disleksija - profesor John Stein sa Sveučilišta Oxford procijenio je kako se svakom trećem dislektičaru može pomoći koristeći obojane filtere na lećama. Naime, mnogima je čitanje jednostavnije kada se tekst pojavljuje na obojanoj, umjesto na bijeloj pozadini. Bijelo svijetlo formirano je od boja koje prolaze kroz različite frekvencije, od kojih neke mogu uzrokovati zabunu kada mozak prima informacije. Obojane kontaktne leće rješavaju problem frekvencija svijetla. Nivo tinte postavljaju stručnjaci za svaku osobu.

Bolest rožnice - istraživači sa Sveučilišta New South Wales u Sydneyu koristili su matične stanice koje imaju sposobnost da se pretvore u druge tipove stanica kako bi liječili ovu bolest. Uzeli su male uzorke matičnih stanica iz očiju triju bolesnika i uzgojili ih na kontaktnim lećama. Stanice su se razvile i obložile leću nakon čega su vraćene u oči bolesnika. Tijekom tog perioda stanice su se preselile na oči i počele liječiti oštećenu rožnicu. Upotreba vlastitih matičnih stanica pacijenta, eliminira potrebu za donorima te znači kako stanice neće biti odbačene.

Glaukom i katarakt - kontaktne leće koje oslobađaju lijekove poput vitamina E direktno u oko, uskoro bi se mogle upotrijebiti za liječenje uobičajenih bolesti oka. Znanstvenici sa Sveučilišta Florida razvili su kontaktne leće koje mogu dostavljati lijek tijekom perioda od nekoliko tjedana točno na mjesto gdje je potreban u oku. Autor studije Anuj Chauhan, objašnjava kako samo 5 posto lijekova koji se dostavljaju putem kapaljke dođe do rožnice, dok ostalo odlazi u sustav cirkulacije i može uzrokovati nuspojave.

Provjera zdravstvenog stanja - s obzirom da se oko sastoji od mreže krvnih žilica, nudi mogućnost da se izmjeri niz ˝biomarkera˝, indikatora koji se nalaze u krvi, a koji mogu otkriti vaše trenutno zdravstveno stanje. Znanstvenici sa Sveučilišta Washington rade na kontaktnim lećama na solarnu energiju s ugrađenim mikroskopskim kompjuterima. Izvještaji o vašem zdravstvenom stanju koji se ubiru s površine oka na ovaj se način direktno, putem radio transmitera, prenose do liječnika koji nadzire pacijenta. Ova tehnoogija se još uvijek razvija, ali bi potencijalno mogla dijagnosticirati bolesti poput anemije, dijabetesa, nivoa kolesterola, funkcija bubrega i jetre, pa čak i nekih seksualno prenosivih bolesti.

20.04.2010. 12:23:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh