Jače pečeno meso udvostručuje rizik od raka
Konzumacija većih količina mesa, posebno ako je jače pečeno, povećava rizik od raka mjehura, tvrde stručnjaci
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Pečenje, grilanje, roštiljanje može formirati kancerogene kemikalije. U studiji, ljudi čija se prehrana sastojala od jače pečenog mesa imali su dvostruko veće šanse od razvoja raka mjehura, za razliku od onih koji su meso konzumirali manje. Istraživanje koje je obuhvatilo više od 1700 ljudi predstavljeno je na američkoj konferenciji za rak.
Istraživači sa Sveučilišta Texas otkrili su kako najveći rizik imaju oni koji konzumiraju jače pečeno crveno meso poput odrezaka, svinjskih kotleta ili slanine. No čak i piletina i riba koje su spremljena na ovaj način, znatno povećavaju šanse za dobivanjem bolesti.
Tri glavna tipa kancerogenih kemikalija koje se kolektivno nazivaju heterocikličke aminokiseline, povećavaju rizik za više od dvostruko. A neki ljudi su genetski više podložni ovoj vezi između prehrane i raka, navode znanstvenici.
20.04.2010. 13:32:46
Novi komentar