« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
OPASNE KEMIKALIJE

Pluća ''pamte'' i jednu jedinu cigaretu

Cigarete su prepune štetnih tvari, a jedna od najgorih je katran koji se u našim plućima može zadržati i cijeli život

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

pušenje

,

zdravlje

,

cigarete

,

rak pluća

,

nikotin

,

katran

,

pluća

Jeste li znali da dim cigarete sadrži više od 4.000 kemikalija? Možda i jeste, kao i da pušenje izrazito šteti plućima. Ali možda niste znali da i tek jedna jedina cigareta ima loš učinak na pluća - pluća, naime, pamte štetne tvari unesene tek jednom popušenom cigaretom.

U dišnim putevima pušača nastaju upale, a u njima se stvara i više sluzi, što može uzrokovati učestali kašalj koji se naziva kronični bronhitis. Takav bronhitis samo je dio opasne kronične opstrukcijske plućne bolesti.

Dišni putevi se i sužavaju, pa zrak puno teže dolazi do pluća i pušač češće ostaje bez daha. Ne treba niti napominjati da pušači imaju mnogo veći rizik da obole od raka - 90 posto slučajeva raka pluća je uzrokovano pušenjem, a pušači lakše obole i od bolesti srca i krvnih žila.

Jedna od najgorih tvari koja se nalazi u svakoj cigareti je katran, a njegovo skladištenje ovisi o broju popušenih cigareta. Katran, pak, u plućima može ostati čak i do naše smrti - dakle, i jedna jedina cigareta već nam šteti.

No, već nakon 24 sata nepušenja, rizik od infarkta pada.

Nažalost, i nepušačka pluća su izložena opasnostima, ako su u društvu pušača ili često borave u zadimljenim prostorima. Stručnjaci upozoravaju da pasivno pušenje šteti plućima gotovo na jednak način kao i pušenje, iako je štetnih tvari koje ulaze u organizam puno manje.

19.04.2010. 17:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh