« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Kako se pripremiti za putovanje po vrućinama

Proučite praktične savjete, a do cilja i odmora metalni ljubimac će vas pouzdano odvesti

Temeljita priprema je nužna
Temeljita priprema je nužna (Automania)
Više o

putovanje

,

savjeti

,

automobil

,

priprema

Putovanje na odmor automobilom može biti prilično traumatično iskustvo, pa pročitajte savjete stručnjaka s portala Automania.hr:

POPIS ZA PUTOVANJE:

IMAJTE PLAN
Teturanje s kartom na cesti bespotrebno će razvući put, zato odvojite vremena za planiranje puta prije nego što krenete. Možete pogledati i na internet tražilice putova, koje će vas upozoriti na moguće radove na cesti. Naravno najjednostavnije je koristiti ugrađeni ili prijenosni uređaj satelitske navigacije koja će vas sigurno i pouzdano odvesti do cilja putovanja.

PRIPREMITE GUME
Težina dodatnih putnika i prtljage utječe na tlak guma, zato ih provjeravajte i uvijek imajte na raspolaganju rezervnu gumu. Izlizane gume opasne su na mokrim ili vrlo vrućim podlogama, zato ih provjeravajte barem svaka dva tjedna s primjerenom napravom za mjerenje tlaka u gumama. Propisani tlak u gumama ovisno o opterećenju automobila možete pročitati u knjižici s uputstvima, a kod nekih automobila te podatke možete pročitati s naljepnice stavljene na okvir vozačevih vrata ili na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara.

VIJCI I MATICE
Upoznajte se s osnovnim alatom vašeg automobila - u priručniku piše gdje se nalazi dizalica, ključ za odvijanje matica kotača i eventualni drugi priručni alat.

OSTANITE HLADNI
Za mirnu vožnju bez pregrijavanja pregledajte motor prije polaska. Napunite razine tekućina, ali samo kada je motor hladan. Svaki vozač može i sam provjeriti nivo ulja u motoru sa šipkom, te po potrebi uliti motorno ulje, ali pazeći da nivo ulja u motoru bude između minimalne i maksimalne oznake nivoa. Provjerite novo tekućine za kočnice, te nivo rashladne tekućine motora. Obje tekućine moraju isto tako biti između minimalne i maksimalne oznake na posudama. Ostaje još kontrola razine tekućine za pranje stakla, koju dolijte u posudicu do vrha.

Više pročitajte na portalu automania.hr

19.07.2013. 10:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh