« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
TRIKOVI ZA MOTIVACIJU

Kako se ponovno vratiti i ostati pri vježbanju

Donosimo nekoliko savjeta koji ne samo da će vam pomoći da ponovno započnete s vježbanjem, nego će vam pomoći da se te navike uredno i pridržavate.

Fotografija vijesti
Više o

tjelovježba

,

stres

,

vježbanje

,

navika

,

motivacija

,

teretana

Donijeli ste novogodišnju rezoluciju da počinjete vježbati, bilo doma bilo u teretani. Prvom prilikom odlazite u teretanu te započinjete s redovitom tjelovježbom. No, kada splasne entuzijazam, sve se rjeđe laćate sprava i na koncu jednostavno prestanete.

Nakon nekog vremena zažalite zato što ste prestali s tjelesnim aktivnostima te poželite ponovno početi, no isprike zašto ne vježbati nadjačavaju početni razlog zbog kojeg ste odlučili poraditi na vašoj figuri.

Zvuči vam poznato? Mi vam donosimo nekoliko savjeta, uz pomoć Lifehacka, koji ne samo da će vam pomoći da ponovno započnete s vježbanjem, nego će vam pomoći da se te navike uredno i pridržavate.

1. Ne mijenjajte navike

Ako vježbate nemojte ni prestati, jer će vam  za ponovno stvaranje navike biti potrebno puno truda. Ovaj savjet dolazi kasno za one koji su već prestali posjećivati teretanu, ali je „zlata vrijedan" onima koji još uvijek uredno vježbaju.

2. Samo se trudite

Prvenstvena briga vam je trud da se natjerate da počnete vježbati jer on čini 90% stvaranja navike, a gubitak težine ili povećanje mišića neka vam za početak, dok ne steknete naviku, budu sporedne brige.

3. Obvežite se na mjesec dana

Donesite odluku da će te svakog dana kroz slijedećih mjesec dana ići u teretanu, pa makar i na 20 minuta. Takva odluka će učvrstiti vašu naviku za vježbanjem.

4. Neka vam bude zabavno

Ako vam nije zabavno u teretani teško da će te stvoriti naviku odlazaka. Mnoge teretani imaju televizore, možda vam se posreći da je, dok vježbate,  na programu vaša omiljena emisija ili serija. Slušajte omiljenu muziku dok vježbate, a možete razbiti monotoniju tako da zamolite instruktora da vam sastavi raznolik program vježbi.

5. Vježbajte u slobodno vrijeme

Raspored složite tako da vježbate u ono vrijeme kada ne postoji nikakva važnija obveza koja bi vas mogla onemogućiti u vašem naumu. Najbolje bi bilo vježbati prije ili poslije posla.

6. Vježbajte u paru

Povedite prijatelja u teretanu, jer vježbanje u društvu može pomoći da se očvrsne vaša navika. S druge strane, ako odlučite prekinuti prijatelj vas može odgovoriti od vaše odluke.

Trčanje je jedan od najprirodnijih načina postizanja idealnog izgleda

7. Križajte kalendar

Križanjem dana u kojima ste bili u teretani može vam pomoći da vidite koliko truda ste uložili u vaš izgled i zdravlje. Spoznaja koliko je truda i muke uloženo može vas ohrabriti u „danima slabosti", kada vam je samo na pameti odustajanje.

8. Napravite ritual

Neka vam odlazak u teretanu postane dio dnevnog rituala, jer na taj način smanjujete šansu od odustajanja. Da li razmišljate o prekidanju ispijanja jutarnje kave?

9. Ispušni ventil

Slijedeći puta kada ste nervozni, ljuti ili pod stresom odradite vašu najdražu vježbu. Za vrijeme vježbanja u tijelu se oslobađa endorfin, poznat još kao hormon sreće, koji će vam trenutno pomoći da se opustite. Poistovjećivanje vježbanja s oslobađanjem od stresa je sjajan način da zaboravite prekidanje.

10. Mjerite kondiciju

Gledanje na vagu može biti kontraproduktivno. Naime, vježbanjem se salo topi ali se ujedno povećava mišičina masa stoga se tjelesna težina uopće ne mora smanjivati,  a to vas može demotivirati. Rađe pratite povećanje kondicije, koliko sklekova ili trbušnjaka ste mogli napraviti nakon prvih deset dolazaka, a koliko ih možete sada napraviti. Uspjeh je uvijek sjajan motivator.

11. Lagani početak

Za početak se nemojte preforsirati jer upala mišića je idealna isprika za odustajanje. Rađe, prvih par tjedana, Odradite vježbe ispod vaših mogućnosti kako se ne bi demoralizirali, a s vremenom pojačavajte tempo.

12. Više motiva

Ako vam je jedini motiv odlaska u teretanu vaš izgled postoji velika šansa da odustanete jer je za postizanje vidljivih rezultata potrebno dosta vremena, a u tom periodu se možete vrlo lako obeshrabrit. Imajte više motiva poput stvaranja kondicije, viška energije ili smanjivanja stresa jer će vas to držati dok rezultati mukotrpnog rada ne izađu na vidjelo.  

 

01.10.2011. 19:00:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh