« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
NIJE GLAD ...

Zašto žudimo za nekom hranom?

Glad je jedna stvar, dok je žudnja za nekom hranom potpuno druga priča u našem mozgu

Što znači kad baš želimo jesti određenu hranu
Što znači kad baš želimo jesti određenu hranu (Shutterstock)
Više o

čokolada

,

meso

,

mliječni proizvodi

,

dopamin

,

žudnja za hranom

Stručnjaci vjeruju da žudnja za hranom ima više razloga, neki od njih su evolucijski, neki psihološki, a treća je varijanta stvarna potreba za nekim nutrijentom koji sadrži ta hrana, prenosi Daily Mail. Žudnja za hranom nije jednostavna glad, jer glad je zapravo način na koji naše tijelo osigurava energiju putem hrane.

Kad je želudac gladan, ispušta hormon grelin koji utječe na hipotalamus, izazivajući osjećaj gladi. Osjećaj sitosti dolazi kad masne stanice počnu ispuštati hormon leptin, a gušterača inzulin kao odgovor na povišenu razinu šećera u krvi.

Žudnja za hranom kompleksniji je kemijski proces, neutaživa želja za određenom hranom praćena je većim brojem kemijskih spojeva koji su povezani s tim osjećajem u našem mozgu.

Za početak tu je dopamin, kemijski spoj u mozgu povezan s učenjem i koncentracijom. Kad vidimo ili doživimo nešto novo, dopamin se oslobađa u mozgu i djeluje u tandemu s opiodima, kemijskim spojevima koji nam daju osjećaj užitka i zadovoljstva. Kombinacija ovih kemijskih spojeva znači da mozak povezuje neke aktivnosti s užitkom, pa nas nakon toga uči da to ponovimo kako bi se opet osjećali tako dobro.

S evolucijske točke gledišta, žudnja za lošom hranom povezuje se s davnom prošlošću ljudske vrste kad su opioidi i dopamin reagirali na hranu s puno kalorija kao sredstvo preživljavanja, pa stoga i sada želimo takvu hranu.

Istraživanja su pokazala da polovica neutaživih želja za hranom povezana s čokoladom, jer se čokolada topi na tjelesnoj temperaturi i daje ugodan osjećaj, a masnoće i šećer dodatno pojačavaju osjećaj zadovoljstva.

Što se tiče podjele po spolovima, žene češće žude za slatkim, masnim i općenito energetski nabijenim zalogajima, dok muškarci većinom imaju pikantnije zahtjeve, iako još nije do kraja protumačeno zbog čega je tako.

Dakle, što znači kad silno želite pojesti nešto od sljedećeg:

Čokolada i slatkiši

Želja za slatkim obično se dovodi u vezu sa potrebom da se osjećate bolje i uzmete nešto što će vas odmah usrećiti. Tamna čokolada sadrži magnezij, antioksidanse i željezo, pa čak i postoji korist za kvalitetnu prehranu.

Pizza i tjestenina

Ironično, naše tijelo najčešće želi ono što ne može probaviti, tako da bi snažna želja za tjesteninom ili pizzom mogla značiti da imamo problema s probavom žitarica, kao što i dijabetičari žele slatke stvari, a ne mogu kontrolirati razinu šećera u krvi.

Riba

Nova istraživanja su pokazala da osjetila okusa mogu prepoznati i neke masne kiseline, pa recimo želja za lososom znači da nam treba Omega3 masnoća, tuna označava potrebu za solju, pogotovo kod ljudi na dijeti koji jedu puno voća i povrća. Naime, tako se u tijelu unosi velika količina kalija, a tijelo onda želi uspostaviti ravnotežu unosom natrija.

Mliječni proizvodi

Mlijeko sadrži ključne nutrijente, pa ako imate jaku želju za sirom, očito je da vam nedostaje vitamina A i D.

Meso

Osim prilično očite teorije da naše tijelo želi bjelančevine kad nam se jede meso, ta se želja može pripisati i potrebi za željezom, naročito kod trudnica.

02.10.2011. 20:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh