« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
TAJNO PORIJEKLO

Kako je Jupiter postao toliko velik?

Jupiter je najveći planet u Sunčevom sustavu jer je progutao manju planetu tijekom kolizije, što je omogućilo njegov rast

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Jupiter

,

svemir

,

sudar planeta

Istraživanja Jupitera pokazala su da velika planeta ima jako malu jezgru u usporedbi sa svojom ukupnom veličinom. Iako je Jupiter 120 puta veći od Zemlje, mjerenja su pokazala da njegova jezgra teži tek deset puta više od naše planete.

Znanstvenici sumnjaju da je jezgra Jupitera vjerovatno isparila nakon sudara sa planetom koja je bila od Zemlje veća deset puta. Istraživači sa Sveučilišta u Pekingu simulacijom su pokazali što se moglo dogoditi prilikom sudara. Simulacije su pokazale da je nadolazeća stjenovita planeta bila spljoštena kada je ušla u atmosferu Jupitera. Pola sata nakon ulaska u atomsferu, pogodila je jezgru.

>> Jupiteru nestao južni pojas, znanstvenici ne znaju uzrok

Teški elementi u jezgri, kao što su metali, isparili su i pomiješali se sa vodikom i helijem u atmosferi planete. Znanstvenici vjeruju da bi ovo moglo objasniti zašto je jezgra Jupitera jako mala, dok je atmosfera ekstremno gusta.

Douglas Lin sa Sveučilišta u Kaliforniji je izjavio da kojim slučajem nije došlo do sudara sa Jupiterom, planeta bi i dalje rasla pretvarajući se u gigantsku planetu. Njegov tim je ocijenio da su teški elementi u atmosferi Saturna vjerovatno rezultat sličnih sudara sa manjim planetima.

Planete sunčevog sustava nastale su sudarima malih, patuljastih planeta koje su kružile oko Sunca. U tim sudarima, male planete su se stapale zajedno i formirale velike planete. Mjesec i Zemlja su nastali kao rezultat velikog sudara dviju planeta veličine kao Mars i Venera. Kolizija se dogodila u manje od 24 satas, a temperatura Zemlje tada je bila jako velika, oko 7.000 stupnjeva Celzijusa, što je dovelo do rastapanja stijena i metala.

12.08.2010. 10:10:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    12.08.2010. 14:36
    sve su to spekulacije bez ikakvog dokaza... oni su bili tamo? putovali su u prošlost? smijurija... bolje bi im bilo da se bave problemom gladi u svijetu a ne trošiti novac na glupo špekuliranje :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh