« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
ČAJ U KULINARSTVU

Zanimljivi recepti s čajevima

Jeste li ikad marinirali meso u čaju ili napravili juhu u kojoj je čaj jedan od glavnih sastojaka? Isprobajte naše recepte!

Čaj
Čaj (Shutterstock)
Više o

crni čaj

,

recepti

,

fini recepti

,

čajevi

,

juha

Čaj ima tisuću lica i svaki put iznova nas može osvojiti svojim finim aromama. I dok se tradicionalno konzumira kao napitak, najbolji kuhari diljem svijeta počeli s eksperimentirati s čajevima kao sastojcima za juhe, glavna jela i deserte.

Svinjetina marinirana u čaju
Čaj obogaćuje okus mesa te ga čini sočnim i mekanim. Sa svinjetinom se najbolje slaže Cejlon čaj, dok je za piletinu prikladniji Rooibos. Meso je pritom potrebno kratko ispeći sa svih strana i preko noći ostaviti u marinadi koja se sastoji od 125 g čaja, 2 litre vode, 100 g šećera, 50 g soli, 200 g ulja od sezama i 80 g umaka od soje.

Juha od čaja
Pomalo jednoličan okus juhe s čajem dobiva sasvim novu dimenziju. Posebno se preporučuju juhe od povrća, a od čajeva su najbolji klasični crni ili zeleni čajevi s aromom limuna. Za juhu od mrkve potrebni su sljedeći sastojci: 400 g mrkve, luk, poriluk, 2 žlice maslaca, 2 lovorova lista, 3 klinčića, sol, papar, 4 žlice Earl Grey čaja i 330 ml vode.

Priprema: Skuhajte čaj i ostavite da odstoji pet minuta. Povrće narežite na kockice te ga lagano popržite na ulju, a zatim prelijte čajem. Dodajte lovorov list i klinčiće i ostavite da kuha 15 minuta. Dobro izmiksajte, posolite, popaprite i prelijte vrhnjem.

Čajni parfe
Odlična alternativa klasičnim parfeima, a priprema je vrlo brza i jednostavna. Uglavnom se koristi crni čaj u kojeg se dodaje malo limuna i šećera, a mješavina se može dalje upotrijebiti za klasične voćne parfe deserte. Ako ste skloni egzotičnom voću isprobajte liči parfe od: 150 ml mlijeka, 4 žlice earl grey listića, 400 g liči suptropskog voća, 3 žutanjka, 200 g šlaga, 150 g šećera u prahu.

Priprema: Skuhajte mlijeko i dodajte listiće čaja, ostavite da odstoji pet minuta, procijedite i pričekajte da se ohladi. Ogulite liči, odstranite koštice i izmiksajte. Iznad pare pomiješajte žutanjke i šećer, kad se napravi pjena nastavite miješati, ali bez plamena dok se smjesa ne ohladi. Dodajte pire od ličija i mlijeko, zatim šlag te rasporedite u male posudice i ostavite da odstoji 2 sata u hladnjaku.

Umak za salate od čaja
Za salatu koja ima "ono nešto" napravite poseban čajni ocat. Zakuhajte običan ocat te u njega ubacite listiće crnog čaja i ostavite da se ponovno ohladi. Čaj od jabuke se odlično slaže s krumpirima, a od jagode ili malina s klasičnom zelenom salatom.

Čaj za kuhanje tjestenine i riže
Umjesto u vodi, pokušajte tjesteninu i rižu sljedeći puta skuhati u čaju koji će jelo obogatiti korisnim tvarima i finim aromama. Neposredno prije kuhanja potrebno je napraviti jak zeleni ili crni čaj koji se potom koristi umjesto vode.

30.09.2012. 11:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh