« Život
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
STVARNO?

Kad bi trebali vježbati muškarci, a kada žene?

Vježba je dobra za zdravlje i opće stanje organizma u koje god doba je prakticirate, no čini se da bi vrijeme za postizanje najboljih rezultata vježbanja moglo biti različito za žene i muškarce

Ne u isto vrijeme...
Ne u isto vrijeme... (Arhiva)
Više o

žene

,

vježbanje

,

muškarci

Pokazalo se da se u ženskom tijelu masnoće sagorijevaju brže u jutarnjim satima dok je kod muškaraca isto primijećeno kad vježbaju u večernjim satima.

Razlika u hormonima, biološkim satovima i ciklusima spavanja među spolovima mogla bi imati veliku ulogu, piše BBC.

Istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Physiology obuhvatilo je 30 muškaraca i 26 žena, sve aktivne i zdrave, između 25 i 55 godina, a trajalo je 12 tjedana tijekom kojih su znanstvenici pratili utjecaje različitih fitness programa, uključujući istezanje, šprint, vježbe snage, otpornosti i izdržljivosti.

Jedna je grupa ispitanika vježbala jedan sat prije 8 i 30 ujutro dok je druga grupa imala istu rutinu samo u večernjim satima, između 18 i 20 sati. Svi su se pridržavali propisanog plana prehrane. Za vrijeme trajanja studije znanstvenici su sudionicima pratili krvni tlak, masnoće u krvi, ali i fleksibilnost, snagu i aerobne sposobnosti.

Svi sudionici su u toku tih 12 tjedana pokazali pozitivne zdravstvene pomake, kad god da su vježbali.

"Najbolje vrijeme za vježbanje je ono koje vama najviše odgovara", istaknuo je dr. Paul Arcerio, autor studije i profesor psihologije u New Yorku. Međutim, istina je da je idealno vrijeme različito za žene i muškarce.

 

Ranije ili kasnije vježbanje?

Ako je suditi po rezultatima studije, žene koje žele smršavjeti, posebno u srednjem dijelu tijela, i sniziti krvni tlak, najbolje će rezultate dobiti ako vježbaju ujutro, kaže dr. Arcerio.

 

Gubitak kilograma na području trbuha nije zanemariv kod osoba s prekomjernom težinom jer se trbušna masnoća skuplja i oko unutarnjih organa poput jetre, a to može biti opasno.

Ženama koje žele pojačati mišićni tonus i ojačati gornji dio tijela, savjetuje pak večernju vježbu.

Na muškarce koji su sudjelovali u studiji, vrijeme vježbanja utjecalo je slabije nego na žene. Oni su ojačali mišićce neovisno o vremenu vježbanja.

Međutim, večernja se vježba pokazala idealnom za muškarce koji pokušavaju poboljšati zdravlje srca i probavnog sustava. Bolji metabolizam znači i manji rizik od pretilosti, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i moždanog udara.

Nije posve jasno zašto vrijeme vježbanja različito utječe na žene i muškarce.

19.06.2022. 20:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh