« Život
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
ZNATE LI?

Što je sindrom slomljenog srca?

Sindrom slomljenog srca češće zahvaća žene nego muškarce, pri čemu se više od 90 posto prijavljenih slučajeva javlja kod žena u dobi od 58 do 75 godina

Kako ga skrpati?
Kako ga skrpati? (Arhiva)
Više o

srce

,

sindrom slomljenog srca

Što je zapravo sindrom slomljenog srca? Ne baš ono što biste mislili - naime, javlja se kada lijeva klijetka vašeg srca, koja je glavna komora za pumpanje krvi, promijeni oblik i naraste, zbog čega oslabi srčani mišić i to utječe na njegovu sposobnost pumpanja krvi. Kad se to dogodi, lijeva klijetka se izobliči tako da razvije uski vrat i okruglo dno, što je čini nalik spomenutoj zamci za hobotnicu. 

Sindrom slomljenog srca češće zahvaća žene nego muškarce, pri čemu se više od 90 posto prijavljenih slučajeva javlja kod žena u dobi od 58 do 75 godina.

Stresori povezani s ovim stanjem mogu uključivati gubitak voljene osobe, ozbiljnu nesreću, prirodnu katastrofu poput potresa ili iznenadnu bolest.

Znanstvenici vjeruju da u trenucima teške boli ili tuge, hormoni stresa poput adrenalina mogu porasti i omamiti srce, što rezultira promjenama u stanicama srčanog mišića ili koronarnih krvnih žila, ili oboje. Ove promjene ograničavaju lijevu srčanu klijetku u pravilnim kontrakcijama, što dovodi do poremećaja pumpanja krvi.

Međutim, simptomi Takotsubo kardiomiopatije gotovo se ne razlikuju od srčanog udara, zbog čega može i dovesti do zablude.

Stanje se dijagnosticira ako medicinske pretrage isključe srčani udar i probleme koji nisu povezani sa srcem te ako je pacijentova lijeva klijetka promijenila oblik, zbog čega mu srčani mišić izgleda oslabljen ili ne može pravilno pumpati krv.

Ukratko, pazite na svoje srce!!

18.06.2022. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.06.2022. 18:32
    tko ima slabo srce
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh