Jutarnje namirnice koje treba izbjegavati
Doručak se smatra najbitnijim obrokom u danu, no neke namirnice ne biste trebali jesti za doručak
Zdrava prehrana nekad nam baš nije po volji jer dan treba započeti zdravim, hranjivim doručkom kako biste imali dovoljno energije tijekom dana, ali i kako bi vaše cjelokupno zdravlje imalo koristi.
Doručak se smatra najbitnijim obrokom u danu, no neke namirnice ne biste trebali jesti za doručak.
Ovih 13 namirnica biste trebali izbjegavati ujutro.
Aromatizirani napici od kave - većina aromatiziranih napitaka s kavom ima puno kalorija i šećera, a sadrži malo ili nimalo nutrijenata. Nakon što popijete ovakav napitak ujutro, vrlo brzo možete postati nervozni zbog pada šećere.
Bezmasni jogurt s okusom - obični jogurt, a posebno grčki, izvrsna je opcija za doručak. Međutim, jogurti s okusom koji nemaju masnoću zapravo sadrže više šećera, što svakako treba izbjegavati ujutro.
>> Doručak treba biti obilan >>
Kava s mlijekom na biljnoj bazi - većina kafića poslužuje biljno mlijeko koje je prethodno zaslađeno i koje ima malo proteina. Iako vam kofein može dati energetski poticaj, kava sa zaslađenim mlijekom neće vam dati potrebnu energiju. Bolja opcija je koristiti nezaslađeno biljno mlijeko.
Kobasica - kobasica nije zdravija opcija ujutro. Ova namirnica se radi od mljevenog mesa, masti, začina, aroma, bogata je natrijem koji može povisiti krvni tlak te zasićenim mastima. Osim toga, kobasica ima puno kalorija, a prerađeno meso poput kobasica je povezano s povećanim rizikom od razvoja kroničnih bolesti i raka. Za doručak je bolja opcija jaje, grčki jogurt i namaz poput maslaca.
>> 5 namirnica za odličan doručak >>
Muffini - većina muffina, osobito oni koje kupite u trgovini, imaju puno kalorija, zasićenih masti i šećera, a jako malo bjelančevina, što znači da nećete dugo biti siti.
Pecivo - peciva su puna jednostavnih ugljikohidrata koji će vas nakratko zasititi, ali ubrzo nakon toga bit ćete ponovno gladni.
Pšenični kruh - većina pšeničnih kruhova koje vidite u trgovini su zapravo rafinirani bijeli kruh koji uzrokuje skok u razini šećera i energije u krvi, a zatim se te razine brzo snize. Umjesto pšeničnog kruha, bolja opcija je kruh od cjelovitih žitarica.
>> Doručak koji radi više štete nego koristi >>
Suhe žitarice - suhe žitarice uglavnom su bogate ugljikohidratima, a sadrže malo vlakana zbog čega ćete brzo biti ponovno gladni. Ako dan započnete s ovom namirnicom, ona može dovesti do pada šećera u krvi, niske potrošnje energije i žudnje za šećerom.
Unaprijed pripremljeni smoothieji i proteinski napitci - ako pogledate sastojke naprijed pripremljenih smoothieja i proteinskih pića, vidjet ćete da oni obično sadrže voćne sokove umjesto pravog voća kojem nedostaju dijetalna vlakna. Ova vlakna podržavaju cjelokupno zdravlje probavnog sustava i pomažu da dulje ostanete siti. Umjesto da kupite gotov smoothie ili proteinski napitak, napravite svoj napitak tako da pomiješate tekućinu (vodu ili mlijeko), zdrave masnoće (chia sjemenke, orašasti plodovi, sjemenke lana, avokado), voće (bilo koja vrsta) i nešto zelenog bilja (špinat, kelj).
Voćna peciva - voćna peciva većinom se rade od rafiniranih žitarica, bogata su šećerom, a ne sadrže pravo voće, minerale, vitamine, antioksidanse, vlakna. Osim toga, imaju mali udio bjelančevina koje nas održavaju sitima.
>> Brze ideje za zdrav doručak >>
Voćni sok - kada radite svježi, cijeđeni voćni sok, uklanjate sva vlakna, a zadržavaju se kalorije i šećer. Bolja opcija je da pojedete jednu naranču ili uzmete smoothie. Previše šećera čak i od voća može dovesti do debljanja, želje za šećerom i padom energije.
Zaslađeni jogurt na biljnoj bazi - većina jogurta na biljnoj bazi ima malo proteina i jako su zaslađeni, piše Eat this. Ako volite jogurte na biljnoj bazi, pokušajte naći one koji nisu zaslađeni, a potom možete dodati svježe voće ili orašaste plodove u njih.
Zašećerene pahuljice - ako dan započnete zdjelom šećera, vrlo brzo ćete biti ponovno gladni. Većina pahuljica proizvodi se od rafiniranog brašna, a to znači da imaju malo vlakana, malo proteina i puno šećera.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar