« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
PITANJA...

Jesu li umjetna sladila zdrava?

Konzumiranje umjetnih zaslađivača moglo bi povećati rizik od razvoja raka, pokazalo je veliko francusko istraživanje

Za svaki slučaj izbjegavajte...
Za svaki slučaj izbjegavajte... (Arhiva)
Više o

karcinom

,

zdravlje

,

umjetna sladila

,

umjetni zaslađivači

Znamo dobro da šećer nije zdrav već u malo većim količinama, pa se ljudi koji ga obožavaju dovijaju na sve moguće načine kako bi dobili dnevnu dozu - najčešće se koriste neki umjetni zaslađivači. No, izgleda da to baš i nije bezazlena misija...

Naime, zamjena šećera umjetnim zaslađivačima već duže izaziva kontroverze. Konzumiranje umjetnih zaslađivača moglo bi povećati rizik od razvoja raka, pokazalo je veliko francusko istraživanje. No dio znanstvenika koji nisu bili uključeni u studiju tvrdi da ona nije dovoljan dokaz za promjenu aktualnih zdravstvenih preporuka.

Milijuni ljudi svakodnevno konzumiraju zaslađivače u proizvodima poput dijetalnih sokova, dijelom kako bi izbjegli nakupljanje viška kilograma zbog previše šećera koji unose u organizam. Istraživači su analizirali podatke prikupljene među više od 100.000 ispitanika koji su u upitnik sami unosili što jedu, kakvim stilom života žive i navodili potencijalne povijesti bolesti u intervalu od 2009. do 2021. 

Zatim je uspoređena povezanost konzumacije zaslađivača s rizikom od razvoja raka, a u obzir su uzete i druge varijable, poput pušenja, loše prehrane, dobi i tjelesne aktivnosti. Među sudionicima studije koji su zaslađivače konzumirali "češće od prosjeka, zamijećen je povećan rizik od raka - 13 posto veći nego među onima koji ih nisu konzumirali", kazala je Mathilde Touvier, direktorica istraživanja na francuskom institutu INSERM i voditeljica studije.

Veći rizik od raka bio je posebice vidljiv kod onih koji su konzumirali aspartam i acesulfam-kalij, koji se koriste u mnogim bezalkoholnim pićima, uključujući i Coca-Colu Zero. Sokovi su u ukupnoj konzumaciji umjetnih zaslađivača zastupljeni s više od 50 posto, a stolna sladila sudjeluju s 29 posto.

Uočen je veći rizik od razvoja raka dojke i nekih oblika raka povezanih s prekomjernom tjelesnom težinom. Ne može se potpuno isključiti subjektivnost pri ispunjavanju upitnika, koja je povezana s načinom života konzumenata, adodatna istraživanja bi mogla potvrditi dosadašnje rezultate.

No, nisu svi zaslađivači jednaki. Primjerice, sladila na bazi stevije pokazala su dobrobit za zdravlje. Koristite li kvalitetan umjetni zaslađivač kao nadomjestak šećeru, on će vam pomoći u gubljenju kilograma.

20.04.2022. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.04.2022. 14:23
    99 posto nisu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh