« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
21. STOLJEĆE

Jesu li leteći automobili budućnost?

Križanac automobila i zrakoplova zove se Terrafugia Transition, ima dolet 500 kilometara s jednim punjenjem goriva, njegovo upravljanje zahtjeva svega 20 sati učenja te leti maksimalnom brzinom od 200 kilometara na sat

Fotografija vijesti
Više o

automobili

,

izumi

,

leteći automobil

Koncept letećih automobila nikako nije nov, međutim, iako ljudi već desetljećima bruje o ovoj ideji, do sada nije shvaćana previše ozbiljno. To bi se uskoro moglo promijeniti, tvrde stručnjaci za avijaciju, budući da smatraju kako bi u sljedećih pet godina u Europi ovakvo vozilo moglo ući u svakodnevnu upotrebu, nakon što su pokusni model odobrile američke vlasti.

Križanac automobila i zrakoplova zove se Terrafugia Transition, ima dolet 500 kilometara s jednim punjenjem goriva, njegovo upravljanje zahtjeva svega 20 sati učenja te leti maksimalnom brzinom od oko 200 kilometara na sat.

Na pritisak gumba letjelica se u 15 sekundi pretvara u automobil i s njome možete normalno voziti cestom, a stane i u svaku prosječnu garažu.

Iako je za sada ova novotarija namijenjena prvenstveno prodaji u SAD-u, gdje gotovo svaki gradić ima svoju pistu, a postoji i više od 600 naselja sa privatnim pistama, više od 20 Britanaca zainteresirano je za ovo vozilo napravljeno od karbonskih vlakana.

Sir Richard Branson, slavni poduzetnik i vlasnik tvrtke Virgin te nositelj svjetskog rekorda u najbržem prelasku La Manchea u amfibijskom vozilu rekao je kako smatra da je ovo odlična ideja te da je i sam zainteresiran da se možda ubaci u taj posao.

Cijeli je projekt izrade vozila počeo još 2006. godine, ali se prošlog ljeta činilo kako će cijela stvar propasti zbog neočekivanih troškova. Izumiteljima je kao naručen došao natječaj američke vlade, koja je ponudila 40 milijuna dolara tvrtki koja osmisli leteći Hummer za njihovu vojsku.

Interes za ovo vozilo je golem, ali masovnijoj uporabi prepreka bi mogla biti cijena, koja je sa početnih 170.000 dolara skočila na 250.000.

Bilo kako bilo, stručnjaci smatraju da ovakva vozila imaju budućnost i vjerojatno je samo pitanje dana kad ćemo jednog vidjeti i na našim prometnicama.

18.07.2011. 16:07:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HBomb
    18.07.2011. 23:12
    nema tu budućnosti dokle su god fosilna goriva u opticaju
  2. avatar
    HBomb
    18.07.2011. 23:13
    a i između ostalog, ružan je
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh