« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
PRIPAZITE

Jeste li se naspavali? Ako niste, mozak vam ubrzano stari

Manjak sna utječe na brže starenje mozga kod ljudi starijih od 55 godina, pokazalo je istraživanje provedeno u Singapuru

Zdrav san - zdrav mozak
Zdrav san - zdrav mozak (Shutterstock)
Više o

san

,

dobar san

,

zdrav san

,

starenje mozga

Manjak sna ima snažan utjecaj na brže starenje mozga, pokazalo je istraživanje koje se od 2005. provodi u Singapuru, a to se naročito odnosi na ljude starije od 55 godina. 

Ovaj bi podatak mogao biti važan i u praćenju nastanka demencije kod starijih osoba, smatraju znanstvenici te podsjećaju da su ranija istraživanja pokazala u kojoj je mjeri važna duljina sna za njihove kognitivne sposobnosti.

>> Zdrav san ne može se nadoknaditi >>

Iako je brže proširenje moždanog ventrikula svojevrstan signal za opadanje kognitivnih sposobnosti mozga i razvoj neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove, djelovanje sna na navedene pojave dosad nije proučavano.

U istraživanju započetom 2005. znanstvenici su pratili skupinu zdravih odraslih osoba u dobi od 55 godina i više.

>> Zdrav san nas pomlađuje >>

Svake 2 godine magnetskom rezonancijom mjeren je volumen njihova mozga, a u istom vremenskom razdoblju podvrgavani su i neuropsihološkim procjenama kognitivnih funkcija. Istodobno su kroz upitnike odgovarali o tome koliko spavaju.

Kod onih koji su spavali manje ustanovljeno je brže proširenje moždanih ventrikula, kao i pad kognitivnih sposobnosti.

>> Pronađena formula za zdrav san >>

"Rezultati naših istraživanja pokazali su da se kraće spavanje može povezati sa starenjem mozga", rekla je voditeljica istraživanja dr. June Lo.

Rezultati istraživanja objavljeni su u listu Sleep.

03.07.2014. 09:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh