« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
SAVJETI

Zdrav san nas pomlađuje

San je jedan od ključnih elemeta dobro zdravlja, kako fizičkog tako i psihičkog, a ima još blagotvornih učinaka na tijelo

U snu se obnavljaju stanice kože
U snu se obnavljaju stanice kože (Shutterstock)
Više o

san

,

pomlađivanje

,

zdrav san

,

regeneracija

Tko premalo spava, stari brže, ukratko bi se mogli interpretirati rezultati nekoliko istraživanja napravljenih širom svijeta. Naime, veza između nedovoljne količine sna i znakova starenja sad je nedvojbeno potvrđenja. 

Proces sinkronizacije, čišćenja i regeneracije stanica kože povezan je sa snom, a tijekom spavanja stanice kože eliminiraju prljavštinu koja se tijekom dana nakupila u njima i koja može izazvati njihovo oštećenje. 

Kako stanice kože, kao i cijeli ljudski organizam imaju prirodni 24-satni ritam, san je nužan za obnovu jer je to jedino vrijeme kad se stanice bave regeneracijom, dok se u budnom stanju usredotočuju na zaštitu.

Nedostatak sna i znaci starenja jače se manifestiraju kod žena u usporedbi s muškarcima, pokazali su rezultati istraživanja. Preciznije, proces čišćenja i regeneracije postaje manje učinkovit ako dulje vrijeme spavamo premalo.

Znači, za svjež i zdrav izgled potrebno je oko 7 do 8 sati sna tijekom noći, što će osim našeg izgleda ojačati i imunološki sustav kao i smanjiti rizik od srčanog udara, karcinoma, dijabetesa i Alzheimerove bolesti.

26.07.2013. 21:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh