« Žene
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
ZDRAVA PREHRANA

Jedite da biste mršavili

Najnovije teorije zdrave ishrane temeljene na dugogodišnjim istraživanjima

Jedite da biste mršavili
Jedite da biste mršavili (Arhiva)
Više o

dijeta

,

zdrava prehrana

,

zdrava hrana

,

mršavljenje

,

vitamin D

,

organska hrana

,

hrana bogata željezom

,

najbolja dijeta

Vjerojatno već i sami znate da se metabolizam usporava s godinama. No, znanstvenici i dalje proučavaju tu problematiku i dolaze do novih otkrića o tome na koji se način metabolizam može ponovno ubrzati.

Prosječna žena dobije oko tri četvrtine kilograma godišnje tijekom svog odraslog života, što je sasvim dovoljno da do pedesete godine života prikupi dvadesetak kilograma viška ukoliko se ne bori protiv pomahnitalih hormona, gubitka mišićne mase i stresa koji dodatno usporava metabolizam. No, tako nešto ne mora se dogoditi u slučaju da se pridržavate nekih jednostavnih savjeta za prehranu.

Jedite dovoljno

Trebate smanjiti unos kalorija da biste izgubili težinu. Ako drastično smanjite unos hrane, to će imati dvostruk učinak na vaš metabolizam. Kada jedete manje nego što je potrebno za održavanje osnovnih bioloških funkcija (oko 1.200 kalorija za žene), vaše će tijelo dodatno usporiti metabolizam i ujedno početi rastvarati mišićno tkivo kako bi došlo do više energije. Znači, jedite toliko da niste gladni, tri glavna obroka po cca 430 kalorija te jutarnju i popodnevnu užinu od oko 150 kalorija, i vaš će metabolizam imati posla cijelo vrijeme.

Podignite se ujutro

Doručak „pali" metabolizam i održava energiju na visokoj razini tijekom dana. Stoga nije ni čudno da su žene koje preskaču doručak četiri i pol puta izloženije mogućnosti debljanja od onih koje redovno doručkuju. Pojedite makar jogurt ili pahuljice s obranim mlijekom, posute s mljevenim orašastim plodovima za zadovoljavanje osnovnih potreba za bjelančevinama.

Pijte kavu ili čaj

Kofein stimulira središnji živčani sustav, tako da vaš dnevni unos kave može ubrzati metabolizam 5 do 8 posto. Prema istraživanjima u Japanu, čaj ubrzava metabolizam čak 12 posto, najviše zahvaljujući antioksidansima koje sadrži.

Razbijte masnoće vlaknastom hranom

Istraživanja pokazuju vlaknasta hrana može povećati izgaranje masnoća i do trideset posto, tako žene koje jedu više vlaknaste hrane dobiju manje kilograma tijekom godina. Cilj bi trebao biti otprilike 25 grama dnevno, što sadrže tri obroka voća i povrća.

Kupite veću bocu

Njemački znanstvenici dokazali su da 6 čaša hladne vode dnevno može značajno podići metabolizam, koji će otapati 50 kalorija više dnevno, što je gotovo 3 kile godišnje. Vjeruje se da je to povećanje rezultat potrošnje energije potrebne za zagrijavanje vode na tjelesnu temperaturu.

Jedite organsku hranu

Kanađani su došli do saznanja da prehrana koja sadrži više organskih klorida, zagađivača sadržanih u pesticidima koji se gomilaju u masnim stanicama, usporava metabolizam više nego što je uobičajeno. Stoga, birajte organski proizvedeno voće i povrće koje ima daleko niže količine pesticida u sebi, što u Hrvatskoj na sreću i dalje ne predstavlja poseban problem.

Uvijek uključite bjelančevine

Vaše tijelo treba bjelančevine, pa se potrudite uključiti ih u svaki obrok. Na primjer, 20 dekagrama mesa, 2 žlice mljevenih orašastih plodova ili čašu nemasnog jogurta uz svaki obrok bit će dovoljno. Istraživanja su pokazala da bjelančevine mogu povećati izgaranje kalorija nakon obroka za čak 35 posto.

Jedite hranu bogatu željezom

Kako je željezo bitno za prijenos kisika koji je potreban vašim mišićima za izgaranje masnoća, a žene do menopauze gube željezo tijekom mjesečnice, ukoliko ga ne nadoknađujete izlažete se riziku od niske razine energije i usporenog metabolizma. Školjke, meso, mahunarke i špinat predstavljaju odlične izvore prirodnog željeza.

Uzimajte više vitamina D

Ovaj je vitamin ključan za očuvanje mišićnog tkiva. Nažalost, istraživači procjenjuju da tek 4% žena preko 50 godina uzima dovoljno željeza kroz prehranu. Čak devedeset posto preporučene dnevne količine (400 IU) možete dobiti u jednoj maloj porciji lososa, a ostali kvalitetni izvori su tuna, škampi, tofu i jaja.

Preskočite drugi koktel

Kad pijete alkohol, izgarate masnoće sporije nego inače, jer se organizam posvećuje alkoholu. Znači da će na primjer, dva martinija smanjiti izgaranje masnoća za čak 73 posto.

Pijte mlijeko

Dokazano je da manjak kalcija, koji je uobičajen kod mnogih žena, usporava metabolizam. Uzimanje kalcija putem obranog mlijeka i light jogurta može također smanjiti apsorpciju masti iz druge hrane.

23.01.2013. 11:46:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    urbanjungle
    23.01.2013. 14:56
    Ja jedem od kada sam vidio ovaj članak,ako ne smršavim do sutra .......
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh