« Život
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
HMM

Je li cjepivo protiv gripe učinkovito?

Dodirivanjem zagađenih površina (osobito kvake na vratima) te naknadnim dodirivanjem sluznice, oka, nosa ili usta, zaraza se lako prenosi

Ima li koristi od cjepiva?
Ima li koristi od cjepiva? (Arhiva)
Više o

gripa

,

cjepivo

,

učinkovitost

Kako bi se zaštitili od gripe potrebno se pridržavati nekih općih higijenskih mjera. Gripa je bolest koja se prenosi kapljičnim putem, dakle zrakom tijekom govora, kašljanja ili kihanja, stoga se oboljelim osoba savjetuje ostanak kod kuće i mirovanje u krevetu radi sprječavanja nastanka komplikacija, ali i daljnjeg širenja gripe.

Značajnu ulogu u prijenosu bolesti ima i posredni kontakt putem ruku. Naime tijekom kašljanja, kihanja ili govora oboljela osoba izbacuje virus gripe zajedno s česticama sekreta koji može duže vrijeme ostati infektivan na površinama u okolici oboljele osobe.

Dodirivanjem zagađenih površina (osobito kvake na vratima) te naknadnim dodirivanjem sluznice, oka, nosa ili usta zaraza se lako prenese na druge osobe. Stoga se oboljelim osobama savjetuje upotreba jednokratnih papirnatih maramica, te redovito pranje ruku tekućom toplom vodom i sapunom. 

Savjetuje se redovito pranje ruku i izbjegavanje oboljelih osoba, kao i okupljanja na javnim mjestima poput kazališta, kina i javnih okupljanja, a osobito kroničnim bolesnicima i osobama starije životne dobi.

Specifična i najsigurnija zaštita od gripe je cijepljenje. Cijepljenje se osobito preporučuje osobama starije životne dobi i kroničnim bolesnicima, kao i imunokompromitiranim osobama (zbog bolesti ili stalne terapije ) koji imaju povećani rizik od komplikacija gripe, ali i onim osoba koje zbog prirode posla ne mogu ili ne žele biti bolesni.

Kolika je učinkovitost cjepiva? 

Učinkovitost cjepiva nije stopostotna,  na varira od 20-70% ovisno o podudarnosti virusa koji su korišteni u proizvodnji cjepiva s virusima koji cirkuliraju u sezoni gripe. U svijetu na svim kontinentima postoji mreža laboratorija koji prate kretanje virusa gripe i međusobno razmjenjuju podatke o novoizoliranim sojevima virusa, koji će se onda upotrijebiti za proizvodnju cjepiva u nastupajućoj sezoni gripe.

To znači da se cirkulirajući virus koji je uzročnik (jedan ili dva nova  soja, što nije rijetkost) trenutne epidemije gripe u Europi koristi za proizvodnju cjepiva za zemlje južne hemisfere i obratno. 

09.02.2017. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh