« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
ODZVONILO MUKAMA

Izumljen vjetrobran koji se ne ledi

Struganje leda s automobilskih stakala uskoro će postati prošlost zahvaljujući njemačkim znanstvenicima koji su razvili vjetrobransko staklo na koje se ne hvata led i koje se ne magli

Tajna novih stakala leži u tankom prozirnom sloju posebne kemijske supstance
Tajna novih stakala leži u tankom prozirnom sloju posebne kemijske supstance (Shutterstock)
Više o

zima

,

vjetrobranska stakla

,

led

,

automobil

Posebna stakla razvili su znanstvenici iz Fraunhoferova instituta za tehnologiju površina (IST) iz Braunschweiga, u suradnji s tvrtkama Audi i Volkswagen. Za razliku od grijanih vjetrobrana, nova stakla temelje se na fizikalnom načelu koje ne dopušta da se led formira na staklu - čak i na temperaturama od 18 stupnjeva Celzija ispod ništice.

Tajna novih stakala leži u tankom prozirnom sloju posebne kemijske supstance koja se nanosi na staklo. Vanjski sloj sprečava hlađenje stakla i izlazak topline, pa se ne kondenzira voda i stoga se ne stvara led na staklu.

"Ponosni smo na tu inovaciju i primijenit ćemo je na našim vozilima", rekao je Thomas Drescher iz Volkswagena. "Premda nova tehnologija ne sprečava u potpunosti zaleđivanje ili magljenje stakala, ona ih znatno smanjuje", rekao je Drescher. Zasad je jedini problem s novom tehnologijom činjenica da nova stakla otežavaju ulazak radio valova u vozilo, što može ugroziti prijem radio i telefonskog signala. (hina/metro-portal)

20.12.2010. 13:40:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh