Iz prehrane ne izbacujte masti, ali prekrižite pohanu hranu
Masti bi trebale sačinjavati 30 posto cjelokupne energije koju unesemo tijekom dana, ali moraju biti kvalitetne
Masti su, zajedno s proteinima i ugljikohidratima, jedna od osnovnih hranjivih tvari te ih ne biste smjeli potpuno izbaciti iz prehrane. Njihovu količinu u vašem jelovniku samo treba ograničiti.
Želite li smršaviti i biti zdravi, masti mogu sačinjavati do 30 posto cjelokupne dnevne energije, s tim da bi dvije trećine masti koje unosite trebale biti one kvalitetne, dakle, biljnog porijekla, a samo jedna trećina životinjskog porijekla (npr. svinjska mast).
Kad se radi o mastima životinjskog porijekla, morate biti oprezni jer se mnogo njih skriva u drugim namirnicama kao što je meso ili mliječni i masni proizvodi koji već ispunjavaju dopuštenu jednu trećinu takvih masti.
Osim što je važno odabrati one ''dobre'' masti, treba ih i upotrijebiti na ispravan način. Lošim načinom pripreme možete, naime, narušiti vrijednost kvalitetnih masti, ali i pripremljeno jelo. Zato je uvijek dobro maslac zamijeniti kvalitetnim namazom koji sadrži dobre (biljne) ili barem miješane masti.
Osim toga, trebali biste što manje pripremati pohanu hranu, a ako želite smršaviti, pohanu hranu trebali biste potpuno prekrižiti. Za pripremanje ukusnog jela dovoljno je upotrijebiti malu količinu kvalitetnog biljnog ulja (maslinovo ili uljanu repicu) ili iskoristiti margarin s malo masti.
Novi komentar