« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OPREZ

Nezdrava prehrana može potaknuti depresiju

Žene koja pate od depresije samo je mogu potencirati nezdravim tipom prehrane, pokazuje nova studija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

dijeta

,

prehrana

,

psihičko zdravlje

Istraživači sa Sveučilišta u Melbourneu otkrili su da su promjene u raspoloženjima bile češće među ženana u dobi od 20 do 93, koje su više od 10 godina konzumirale procesuiranu, rafiniranu hranu, bogatu zasićenim masnim kiselinama.

˝Ne postoji magična dijeta˝, tvrdi dr. Felice Jacka, no dodaje kako konzumacija povrća, voća, cijelih žitarica, nemasnih mliječnih proizvoda i mesa, pomaže psihičkom zdravlju, te može također poboljšati opće raspoloženje osobe.

Njezin tim prikupio je podatke od prehrane i psihijatrijskih procjena izvršenih na 1046 žena u periodu od 10 godina. Ukupno 925 žena nije imalo nikakve poremećaje raspoloženja, dok je 121 patila od depresije.

Kada su znanstvenici proučavali kako dijeta utječe na raspoloženje, otkrili su da je zapadnjački tip prehrane, koji uključuje uglavnom masnu procesuiranu hranu povezan s više od 50 posto depresivnih poremećaja.

Znanstvenici su dodali kako ovo otkriće potiče potrebu da se dodatno istraži veza između nezdrave prehrane i mentalnog zdravlja.

14.01.2010. 17:37:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh