Metro-portal.hr

objavljeno 14.01.2010. 12:56:47
ZDRAVI I VITKI

Iz prehrane ne izbacujte masti, ali prekrižite pohanu hranu

Masti bi trebale sačinjavati 30 posto cjelokupne energije koju unesemo tijekom dana, ali moraju biti kvalitetne

(Dreamstime)

Masti su, zajedno s proteinima i ugljikohidratima, jedna od osnovnih hranjivih tvari te ih ne biste smjeli potpuno izbaciti iz prehrane. Njihovu količinu u vašem jelovniku samo treba ograničiti.

Želite li smršaviti i biti zdravi, masti mogu sačinjavati do 30 posto cjelokupne dnevne energije, s tim da bi dvije trećine masti koje unosite trebale biti one kvalitetne, dakle, biljnog porijekla, a samo jedna trećina životinjskog porijekla (npr. svinjska mast).

Kad se radi o mastima životinjskog porijekla, morate biti oprezni jer se mnogo njih skriva u drugim namirnicama kao što je meso ili mliječni i masni proizvodi koji već ispunjavaju dopuštenu jednu trećinu takvih masti.

Osim što je važno odabrati one ''dobre'' masti, treba ih i upotrijebiti na ispravan način. Lošim načinom pripreme možete, naime, narušiti vrijednost kvalitetnih masti, ali i pripremljeno jelo. Zato je uvijek dobro maslac zamijeniti kvalitetnim namazom koji sadrži dobre (biljne) ili barem miješane masti.

Osim toga, trebali biste što manje pripremati pohanu hranu, a ako želite smršaviti, pohanu hranu trebali biste potpuno prekrižiti. Za pripremanje ukusnog jela dovoljno je upotrijebiti malu količinu kvalitetnog biljnog ulja (maslinovo ili uljanu repicu) ili iskoristiti margarin s malo masti.

14.01.2010. 12:56:47
http://metro-portal.hr/iz-prehrane-ne-izbacujte-masti-ali-prekrizite-pohanu-hranu/30664/