Hrana koju uvijek treba imati u hladnjaku
Često hladnjak izgleda kao polje nakon velike bitke - razbacani dijelovi hrane tu i tamo, uglavnom pustoš, a ono što ima, nije baš pretjerano hranjivo
Hrana se ponekad promatra samo kao sredstvo zadovoljavanja gladi, pa trpamo u sebe sve i svašta sve dok želudac napokon ne pošalje poruku mozgu da je bilo dovoljno. No, takav pristup lako se prepoznaje po zanemarenoj liniji i zdravstvenim problemima.
Stoga, evo kratke liste hrane koja bi vam uvijek trebala biti pri ruci zato što je hranjiva i zdrava, barem ako je nabavite u izvornom obliku.
Gljive kupite na putu kući u trgovini i evo sjajne zamjene za meso, dodatak gulašima, umacima i toplim salatama, a možete smiješati i brzu pizzu.
>> Jeftina i pristupačna zdrava hrana >>
Integralni krekeri predstavljaju sjajnu zamjenu za kruh koji možete koristiti na stotinu načina, no pripazite na kalorije, imaju ih podosta.
Jaja se mogu pripremiti na sto raznih načina, a uz standardno kuhanje i pečenje mogu biti dodatak složencima, salatama ili juhama. Proteina imaju kao u priči, dobro će vas zasititi, samo pazite kako ih držite da se ne pokvare.
>> Kad je zdrava hrana loša, a nezdrava dobra >>
Jogurt je sjajan izvor proteina i kalcija, a ako mu dodate žitarice i bobičasto voće predstavlja savršen doručak. Možete ga koristiti i kao umak za salate ili osnovu za smoothie - sve dostupno, jeftino i ukusno.
Smrznuto šumsko voće trebalo bi uvijek biti u zamrzivaču jer, primjerice, šaka malina ima 9 različitih prehrambenih vlakana, a u njoj ima tek 80 kalorija. VItamina i minerala napretek, kao i u ostalom bobičastom voću. Idealno za doručak ili smoothie u pauzi.
>> Zdrava hrana s kojom ne smijemo pretjerivati >>
Smeđa riža i tjestenina uvijek trebaju biti negdje u ormaru, jer vam je dovoljno malo svježeg povrća, par kapi maslinovog ulja i imate zdrav i hranjiv obrok.
Tvrdi sir fantastično se kombinira uz sve tjestenine, salate i umake, a kako su sjajan izvor fosfora, kalcija i proteina, brzo će vas zasititi i u manjim količinama
Novi komentar