« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
TIHI UBOJICA

Hrana koja vas štiti od visokog krvnog tlaka i srčanog udara

Visoki krvni tlak zaslužno nosi nadimak "Tihi ubojica" jer ne boli, a godišnje indirektno odnese oko 7,1 milijuna života, no postoji hrana koja se pokazala uspješna u borbi s hipertenzijom

Fotografija vijesti
Više o

Ribe

,

zdrava hrana

,

jagode

,

borovnice

,

brokula

,

visoki krvni tlak

,

celer

,

maline

,

maslačak

,

tihi ubojica

Visoki krvni tlak je jedan od najraširenijih bolesti suvremenog čovjeka koji može dovesti do različitih komplikacija, poput srčanog infarkta i moždanog udara koji su odgovorni za prosječno 7.1 milijuna smrti godišnje diljem svijeta, piše Caring.

No, ako pomno odaberete hranu koju unosite visoki krvni tlak ne samo da možete staviti pod kontrolu, nego ga možete i drastično spustiti. Stručnjaci preporučaju ljudima koji pate od hipertenzije da prehranu temelje na što više voća i povrća, pogotovo svježeg, te na hrani koja ne sadrži masnoće i kolesterol.

Donosimo vam čudotvorne namirnice koje će vaš krvi tlak toliko spustiti da ćete morati posegnuti za ekstremnim sportovima samo da ga vratite u 120/80 mm Hg.

Celer

Spoznaja da celer pomaže u spuštanju visokog krvnog tlaka nije od jučer, liječnici diljem svijeta već desetljećima propisuju ovu biljku svojim pacijentima sa hipertenzijom, a Kinezima je ovo poznato već čitavo stoljeće.

Celer sadrži kemijski spoj, poznat kao phthalides, koji opušta mišićno tkivo u stjenkama krvnih žila i na taj način pospješuje cirkulaciju i smanjuje krvni tlak. Znanstvenici preporučaju da bolesnici dnevno pojedu oko četiri stabljike celera.

Ribe hladnih mora

Ribe su bogate omega-3 nezasićenim masnim kiselinama koje djeluju blagotvorno na ljudski kardiovaskularni sustav, odnosno smanjuju visoki krvni tlak i sprječavaju moždani udar. Kako bi unijeli esencijalne masne kiseline u prehranu trebali bi što češće jesti losos, tuna, skuša, bakalar, pastrve, iverak, haringa i srdele.

Omega-3 masne kiseline spadaju u skupinu esencijalnih masnih kiselina koje ljudsko tijelo ne može proizvesti, pa stoga ih moramo unositi hranom. One razrjeđuju krv, te na taj način olakšavaju srcu njegov zadatak.  Stručnjaci preporučaju da se ribe bogate omega-3 masnim kiselinama jedu najmanje dva puta tjedno, ali upozoravaju ljude koji imaju problema s koagulacijom da se posavjetuju sa liječnikom oko ove prehrane.

Brokula

Iako se mnogim ljudima na samo ime brokule diže želudac, ne mogu se zanemariti njena ljekovita svojstva. Bogata je raznim antioksidansima, te kemijskim spojevima koji sprečavaju upalne procese u ljudskom tijelu, a i snizuje visoki krvni tlak.

Brokula je bogata vlaknima, kalijem, kalcijem, magnezijem i vitaminom C za koje se zna da pomažu u spuštanju povišenog krvnog tlaka. Znanstvenici još uvijek nisu sigurni na koji način vitamin C spušta krvni tlak, ali su sigurni da to čini vrlo uspješno.

Pošto jedan tanjur kuhane brokule sadrži više od 200 posto dnevene potrebe za vitaminom C, stručnjaci preporučaju da se ovo čudotvorno povrće konzumira barem jednom dnevno. Nemora nužno biti kuhana, možete raditi umake od nje ili spraviti piće tako da ju sirovu ubacite u sokovnik.

Maslačak

Jela spravljena od maslačka poznata su stoljećima po svojim ljekovitim svojstvima, pogotovo u Aziji i Europi. Cijela biljka je jestiva i osim što snizuje krvni tlak, blagotvorno djeluje na jetru, oči i kožu.

Maslačak je prirodni diuretik i na krvni tlak djeluje tako što omogućava izlučivanje viška natrija bez gubitka kalija. Ovo njegova karakteristika je vrlo važna jer poznato je da kalij regulira krvni tlak, a natrij ga podiže jer sužava krvne žile. Maslačak je bogat i sa magnezijem koji pomaže u razgradnji krvnih ugrušaka. Liječnici preporučaju da jedete što više i češće jela spravljena od maslačka, bilo da se radi o svježem u salatama ili kao kuhani prilog jelu.

Bobičasto voće

Sva bobičasta voća su vrlo zdrava jer su bogata vlaknima i antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. No borovnice, jagode i maline su se pokazale kao najbolje u snižavanju visokog krvnog tlaka jer su bogate su vlaknima, vitaminom C, te kalijem.

Šalica malina zadovoljava više od 33 posto ljudske potrebe za vlaknima, a ujedno ima samo 60 kalorija. Šalica jagoda sadržava više od 136 posto dnevne potrebe za vitaminom C, a borovnice su bogate spojem koji sprječava nastajanje plaka, taloga, na krvnim žilama. Preporuča se njihov dnevni unos, bilo da su smrznute ili sviježe.

 

04.11.2011. 13:46:29
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ahmed iz Sudana
    29.12.2013. 16:39
    Hvala vam mnogo , predivna objasnjenja jer mnogi ljudi pati od hipertenzijom i ja sam jedan od njih.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh