« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
PREVENCIJA

Počinje sezona cijepljenja protiv gripe

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo javljaju da će u utorak, 8. studenoga započeti sa cijepljenjem protiv gripe

Fotografija vijesti
Više o

Hrvatska

,

cjepivo protiv gripe

,

epidemija

,

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Cijepljenje protiv gripe započet će u utorak, 8. studenoga, a za ovu je sezonu nabavljeno 610 tisuća doza cjepiva koje je po sastavu jednako onome iz proteklih godina, rečeno je danas na konferenciji za novinare Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), javlja Hina.

Gripa još uvijek nije stigla u Hrvatsku, početak epidemije očekuje se negdje oko nove godine, tako da je pravo vrijeme za cijepljenje kao najkvalitetniju i jedinu zaštite od te bolesti, kazao je ravnatelj HZJZ-a Željko Baklaić.

Epidemiolozi očekuju uobičajenu sezonu gripe pa cijepljenje, kao i dosad, preporučaju ponajprije kroničnim bolesnicima koji imaju povećan rizik od razvoja komplikacija, osobama starijima od 65 godina, onima sa smanjenim obrambenim sustavom uslijed bolesti ili terapije (npr. malignih bolesti), te zdravstvenim djelatnicima. Za te je kategorije cijepljenje besplatno, a ostali cjepivo plaćaju 65 kuna.

Što se tiče cijepljenja zdrave djece i trudnica, u HZJZ-u smatraju da se oni mogu cijepiti, ali se preporuka ne odnosi na opću zdravu populaciju djece i trudnica već prvenstveno na cijepljenje djece i trudnica s kroničnim bolestima kod kojih bi oboljenje od gripe dovelo do pogoršanja simptoma osnovne bolesti.

Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Ira Gjenero-Margan kazala je da ni u Europi još nema većeg pobola od sezonske gripe već samo pojedinačnih registriranih slučajeva, i to izazvanih virusom A H1N1, kojega sadrži i ovogodišnje cjepivo.

Prema cirkulaciji virusa u prethodnoj sezoni i predviđanjima u ovoj sezoni, ovogodišnje cjepivo sadrži antigene virusa A H3N2, soj virusa B te virusa A H1N1, koji je bio izazvao pandemiju tzv. svinjske gripe.

Za Hrvatsku je nabavljeno 610 tisuća doza cjepiva za odrasle i stariju djecu, od čega je većina "Fluimuna", kojega proizvodi Imunološki zavod, te 64.980 doza "Fluada", konjugiranog cjepiva namijenjenog starijima od 65 godina.

Nabavljene su i dvije tisuće doza "Vaxigripa" za djecu od 6 mjeseci do 3 godine starosti.

"Cjepivo je, kao i prethodnih godina, tzv. podjedinično cjepivo, koje ne sadrži ni mrtve ni žive cijele viruse već samo površinske antigene, što znači da takvo cjepivo ne može izazvati oboljevanje od gripe", napomenuo je voditelj Odjela za cijepljenje HZJZ-a Bernard Kaić.

Dodao je da su takva cjepiva u Hrvatskoj u uporabi već nekoliko desetljeća, ona mogu, kao i svako drugo cjepivo, izazvati lokalne reakcije ili nuspojave poput glavobolje ili umora, ali ne i izazvati bolest protiv koje se osoba cijepi.

04.11.2011. 13:24:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh