« Film
objavljeno prije 11 mjeseci i 25 dana
FRKA

FRKA – smotra studentskih filmova Akademije dramske umjetnosti

FRKA je pokazala koliko su kreativni i talentirani studenti ADU, a njihovi filmovi su oduševili publiku i dali uvid u budućnost hrvatske kinematografije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tin Marušić)
Više o

Akademija dramskih umjetnosti

,

FRKA

,

studentski filmovi

FRKA, odnosno Filmska revija Kazališne akademije, manifestacija je bijenalnog karaktera koja slavi i promiče uratke studenata Akademije dramske umjetnosti. Ovogdišnje 30. izdanje FRKA-e (28. 4. - 30. 4.) organizirali su, kao i obično, studenti druge godine preddiplomskog studija produkcije, tj. Josip Gregov, Roza Medvešek, Ema Mikolaci, Lucija Perić, Laura Prpić i Klara Vlahovski. Revija je svečano otvorena u petak u Kinoteci i trajala je do nedjelje, a u ta tri (nepuna) dana prikazano je 54 filmova studenata Akademije. Valja napomenuti da je ova manifestacija natjecateljskog karaktera, a ovogodišnji su žiri činili Tomislav Stojanović (montažer), Marinko Marinkić (snimatelj), Jasna Nanut (redateljica), Ksenija Marinković (glumica) te Matija Drniković (producent). Tema ovogodišnje FRKA-e bila je „Flashbacks" pa je, shodno tome, organizacijski tim odlučio dodijeliti nagradu za najbolji TV format „Nikola Ivanda", nagradu za najbolji igrani film „Lukas Nola", nagradu za najbolju montažu zvuka „Martin Semenčić" te nagradu za najboljeg glumca „Jasmin Telalović".

Još jedan novitet ove godine je održavanje Produkcijskog dana pa je ove subote popratni program bio iznimno bogat. Promovirajući struku producenta, održan je okrugli stol u kojem je šestero regionalnih producentica i producenata (Ankica Jurić Tilić, Gorazd Slak, Jelena Mitrović, Nerma Mehadžić, Amira Kudumović i Nebojša Jovanović) pokušalo odgovoriti na vrlo zanimljivo pitanje - tko je producent? Uslijedilo je predstavljanje regionalnih filmskih škola u kojem su sudjelovali studenti i profesori Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda i Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva. U sklopu predstavljanja, prikazana su i dva filma ovih fakulteta. Produkcijski je dan završio masterclassom Ivana Kelave.

U sklopu popratnog programa posjetitelji su se mogli upoznati s radom Kradija i udruge F420. Kradio je studentski radio Akademije dramske umjetnosti, a djeluje kao jedna od sekcija udruge F420. Više o koncepciji, ideji i provedbi govorili su Tadija Čaluković, Vid Lež i Stjepan Hren, a na kraju su prikazali humorističan promotivni video. U nastavku je uslijedio razgovor s članovima udruge F420. Dora Dimić Rakar, Igor Markić-Nikolac, Toma Serdarević i Tibor Vukelić pobliže su opisali rad i ciljeve udruge te pozvali sve zainteresirane studente da im se pridruže.

U sklopu FRKA-e dodijeljeno je sveukpuno 14 nagrada, odnosno 13 uobičajenih te jedna za najboljeg diplomca, a uz to dodijeljeno je i jedno posebno priznanje. Film Niska trava redatelja Davida Gaše osvojio je najviše nagrada na ovogodišnjem izdanju festivala. Redatelju Davidu i producentici Marti Evi Mećavi uručene su nagrada „Lukas Nola" za najbolji film te nagrada publike. Za isti je film uručena nagrada za najbolje snimanje Tinu Ostrošiću, nagrada „Martin Semenčić" za najbolji dizajn zuvka Dini Ljubanu te nagrada za najbolju scenografiju Janu Herenčiću. Posebno priznanje za glazbu osvojio je Borna Maksan za svoj rad u filmu Niska trava. David Gašo također je osvojio i nagradu za najbolji dokumentarni film svojim uratkom Šumica. Za svoj rad na filmu Moj Nikola (Martina Marasović) nagradu za najbolju montažu osvojila je Lucija Strugar, a nagradu za najbolju masku Ivana Lončar. Film Nije pristojno plesati po grobu Ane Šiškov također je postigao određen uspjeh pa je glumici Rei Bušić dodijeljena nagrada za najbolju glumicu, a Jani Friščić nagrada za najbolju kostimografiju. Nagrada „Nikola Ivanda" za najbolji TV format dodijeljena je Davidu Bakariću, Marku Bićaniću, Ivoru Lapiću i Karlu Vorihu za prikazanu prvu epizodu serije Videobox, a Vorih je dobitnik i nagrade za najbolji scenarij za svoj film Jesen našeg ljeta. Možda najkontroverznija odluka ovogodišnjeg žirija bila je dodijeliti nagradu „Jasmin Telalović" za najboljeg glumca protagonističkom trojcu Videoboxa - Karlu Vorihu, Ivoru Lapiću i Davidu Bakariću. Nagradu za najboljeg diplomca odnio je Ivan Kelava za rad na filmu Stric. Čestitke svim dobitnicima!

Za Metro portal je Klara Vlahovski, članica organizacijskog tima, rekla kako je ovo bio veoma zahtjevan zadatak za studente, ponajviše zato što im je to bio prvi festival koji su organizirali, ali su, unatoč različitosti ideja i karaktera, uspjeli naći zajednički jezik i upoznati se s problemima koje nosi organizacija festivala. Za kraj je, kroz šalu, dodala kako jedva čeka doći na FRKA-u za dvije godine, sjesti kao gošća i pogledati filmove u miru.

Dvije studentice beogradskog FDU rekle su nam kako su oduševljene FRKA-om te da su „ukrali" ideju ovog festivala za njihovu smotru studentskih filmova. Posebno su pohvalile profesionalnost, dizajn i organizaciju FRKA-e te sjajne filmove koje su pogledale u ova tri dana. Drago im je što su se ovim putem upoznale sa Zagrebom, studentima i kolegama te da su spremne na buduće koprodukcije.

FRKA je pokazala koliko su kreativni i talentirani studenti ADU, a njihovi filmovi su oduševili publiku i dali uvid u budućnost hrvatske kinematografije.

Piše: Tin Marušić
05.05.2023. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh