« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PETA BRZINA

Filmski automobili iz snova - koji su najbolji?

Dizajnirati za film znači da smijem dizajnirati bez ograničenja, kaže jedan od najpoznatilih kreatora filmskih zvjerki na 4 kotača

DeLorean DMC-12 (Povratak u budućnost) jedan je od najpoznatijih filmskih automobila
DeLorean DMC-12 (Povratak u budućnost) jedan je od najpoznatijih filmskih automobila (Deviantart)
Više o

Iron Man

,

delorean

,

batmobile

,

filmski auti

,

cadillac 1959

,

ectomobile

,

tron 2

Prema riječima Haralda Belkera, dizajniranje automobila za potrebe filma vrlo je kreativan posao i prije svega zabavan, ali morate biti vrlo brzi. Malo je automobilskih inženjera koji se nađu u situaciji da zamišljaju leteći automobil, ali upravo se to dogodilo Belkeru kad je sav svoj automobilski talent prebacio iz svijeta četiri kotača na film.

Belker, koji stvara konceptualna vozila za veliki ekran, radio je u Merecedesu u njemačkoj prije sasvim slučajnog susreta na jednoj losanđeleskoj zabavi koji mu je donio prvi holivudski posao - morao je dizajnirati Batmobile za film Batman i Robin (1997.). Otada je napravio futuristička vozila za Spielbergov 'Minority Report' uključujući i sportski crveni Lexus i urbane magnetne lebdeće daske koji su, kako sa, kaže, vrhunac njegove karijere. Tu su još Lincoln Continental iz filma 'Inspector Gadget' (1999.) i svemirski šatl iz Armagedona (1998.) kao i vozila iz 'Farenheita 541' i filma 'The Cat in the Hat'. Pa koliko se razlikuje dizajniranje pravih automobila od onih filmskih?

„Dizajnirati za film znači da smijem dizajnirati bez ograničenja. Nisam pod nadzorom marketinškog odjela koji može biti krvnik originalnosti u stvarnom svijetu i, osim toga, smijem iskriviti realnost jer dizajn ne mora biti funkcionalan. No , nemam puno vremena ; sve se napravi u jednom danu a već idućeg se izrađuje. To je  na neki način sirovo, što nije uvijek loše. Najviše mi se sviđa brzina čitavog procesa. Za to morate biti uvježbani, odluke su brze pa tako i rezultati", kaže Belker. On obično pomaže i pri smišljanju futurističkih sredina u kojima će njegova vozila biti korištena umjesto da samo dizajnira ta vozila, a to može značiti da je Belker i sam na trenutke futurista u SF filmu na trenutke uranja u čudan svijet Dr. Seussa. Obratite pozornost na njegova najrecentnija djela u dva filma koja će se pojaviti ove godine; Iron Man 2, trkaći automobili, i motori čuvara u Tronu 2. Za njih mu je trebalo dvije godine. „Tron 2 je bio dio već konceptualitirane skupine vozila. Bili smo u mogućnosti u potpunosti iskoristiti digitalni naporedak koji je ostvaren od prvog dijela.' Lightcycle' i ostala vozila sad mogu izgledati puno realnije u 3D tehnici", dodaje Belker.

Top 3 filmska automobila:

Povratak u budućnost: 1981 DeLorean DMC-12

U stvarnom život bio bi to iznimno loš automobil, ali u svijetu filma DeLorean DMC-12vjerojatno je najžešći limeni ljubimac koji se ikada pojavio na celuloidnoj vrpci. Sposoban je putovati kroz vrijeme, maksimalna brzina 140 kilometara na sat - sve zahvaljujući bateriji od litija i nuklearnom reaktoru te specijalnim kondenzatorom. DeLorean Doca Browna često je imao problema  s paljenjem.

Istjerivači duhova: 1959 Cadillac Ambulance (Ectomobile)

Bilo je potrebno mnogo prerada kako bi se ovaj automobil pretvorio u Cadillac Miller Meteor iz 1959. koji je sposoban ganjati duhove i nositi opremu za njihovo istjerivanje.

Chitty Chitty Bang Bang.

Ovo je prvi istinski fantastični automobil koji možda i nije najviše cool, ali nema kod koga da ne izaziva ugodan osjećaj oko srca. Izgradio ga je ekscentrični Carctacus Potts, a može izbaciti krila i propeler te letjeti i uvijek potiče vozača i suvozače na pjesmu

Piše: Ryan Borroff/Metro World News
25.04.2010. 22:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh