Evo zašto ne možete smršavjeti
Ako se već duže vrijeme trudite izgubiti par kilograma, pridržavate se svih pravila, ali iz nekog razloga ne uspijevate, problem je možda u razini šećera u krvi, tvrde stručnjaci
Ljudi često imaju popriličan problem - vježbaju, jedu zdravu hranu i sve što treba, no ipak na kraju priče ne mogu skinuti višak kilograma, što ih prilično frustrira.
Nedavno je na King's Collegeu u Londonu provedena studija koja je pokazala da osobe kojima naglo pada razina šećera u krvi dnevno u organizam unesu oko 312 kalorija više od drugih, što ne djeluje mnogo, ali za godinu dana znatno može utjecati na povećanje tjelesne težine.
U spomenutoj studiji proučavani su podaci 1.070 ljudi za koje su autori studije svaki dan birali što će jesti za doručak, dok su ručak i večeru sami birali.
>> 5 namirnica koje snižavaju šećer u krvi >>
Sudionici su nosili uređaje koji prate razinu glukoze u krvi, a svi su za doručak jeli muffine koji su sadržali jednak broj kalorija, ali su varirali u razini ugljikohidrata, proteina, masti i vlakana.
Isto tako, svima im je praćena vrijednost glukoze u krvi ujutru na prazan želudac, kao i njegova bazna vrijednost.
Gubitak kilograma: Pad šećera utječe na osjećaj gladi
Sudionici su svakodnevno bilježili i što su sve konzumirali, kao i kada su osjećali glad. Pokazalo se da su oni kojima je šećer u krvi naglo padao u prosjeku bili za devet posto gladniji od drugih, pa bi u danu pojeli prosječno 312 kalorija više, što skupno nakon godinu dana odgovara čak desetak kilograma viška.
>> Cimetom držite šećer u krvi pod kontrolom >>
„Pokazali smo da nagli pad šećera utječe na osjećaj gladi i unos kalorija više nego prosječna razina šećera u krvi", rekla je dr Sarah Berry sa King's Collegea za The Sun, a napomenula je i da „kad su dijeta ili post u pitanju, tek trebaju istražiti kako naš metabolizam funkcionira".
Otkriće da pad šećera ima tako velik utjecaj na glad i apetit može ljudima pomoći da lakše prate i kontroliraju svoju tjelesnu težinu i da dugoročno poboljšaju svoje zdravlje i način ishrane.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar