« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
UPS!

Debljate se nakon 30?

Kako bi se izazvalo malo ubrzanje metabolizma kao pomoć mogu se konzumirati neke namirnice, ali one neće biti dovoljne kako bi osoba skinula koji kilogram

Kile stižu...
Kile stižu... (Arhivaa)
Više o

debljanje

,

tridesete

Usporeni životni stil, nedostatak sna, promjena hormona i nagomilani stres samo su neki od razloga zbog kojih žene nakon 30. imaju višak kilograma.

Metabolizam u ovim godinama postaje sve sporiji, a dokazano je kako žene nakon 30. postaju mrzovoljnije te im se aktivnosti u većini slučajeva svode na sjedenje, dok je kretanja sve manje.

Sporiji metabolizam

Ono što se najčešće podrazumijeva pod metabolizmom su različite faze sagorijevanja kalorija koje se unose u organizam, a djeluju različito, posebno nakon 30. kada metabolizam postaje sve sporiji.

Npr. kada jedete sagorijevate mali broj kalorija, maksimalno 10% od ukupno stopljenih kalorija za vrijeme dana i to je samo jedna faza.

Kako bi se izazvalo malo ubrzanje metabolizma kao pomoć mogu se konzumirati neke namirnice, ali one neće biti dovoljne kako bi osoba skinula koji kilogram.

Sagorijevanje masti

Istraživanja pokazuju kako žene nakon 30. nemaju vremena za sebe i aktivnosti koje mogu brže sagorijevati masti, a tu je prisutan i stres koji može znatno usporiti metabolizam, a kojeg nažalost u današnje vrijeme ima u ogromnim količinama.  I zato da bi što brže sagorjeli kalorije i masnoće potrebno se što više kretati.

Više pročitajte na blogu zenskisvijet.com

Piše: Ana Zibar/zenskisvijet.com
02.05.2021. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    02.05.2021. 09:45
    nemam problema s tim pazim na prehranu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh