« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
OPREZ

Električni bicili su najopasniji

Po istraživanju osiguravateljske kuće Allianz, rizik nesreće s fatalnim posljedicama triput je veći na električnom nego na konvencionalnom biciklu

Manje se pazi?
Manje se pazi? (Arhiva)
Više o

nesreće

,

električni bicikl

Električni bicikli sve su pristupačniji i češće ih se viđa po cestama, no u isto su vrijeme i naopasniji po život vozača, zaključak je analize prometnih nesreća u koje su uključeni.

Iako čak i u zemljama u kojima su električni bicikli popularni, oni jedva čine nekoliko postotaka ukupnog broja bicikala, prometni stručnjaci upozoravaju da je njihov udio u nesrećama nesrazmjerno veći.

Po istraživanju osiguravateljske kuće Allianz, rizik nesreće s fatalnim posljedicama triput je veći na električnom nego na konvencionalnom biciklu. Odnosi se to na sve dobne skupine.

Primjerice, pretpostavlja se da u Njemačkoj ima 77 milijuna bicikala, a od toga su četiri milijuna električnih ili nešto manje od pet posto, po podacima tamošnjeg ministarstva prometa. No broj poginulih vozača električnih bicikala iznosi 18 posto u ukupnom broju biciklista.

Možda je to zato jer biciklisti na električnim biciklima prelaze više kilometara? Istraživanje pokazuje da su električni bicikli opasniji i na jednakoj udaljenosti.

Statistike upućuju na to da na milijardu prijeđenih kilometara pogine 11,64 vozača električnih bicikala u usporedbi s 8,96 poginulih na konvencionalnim biciklima.

Istraživanje se odnosi na električne bicikle kojima je maksimalna dopuštena brzina 25 kilometara na sat.

03.08.2019. 12:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh