« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
Promjena osobnih isprava za vožnju

Stare vozačke dozvole izdane do 1. veljače 2009. važe do isteka

U trenutno važećim vozačkim dozvolama izdanim do kolovoza 2004. godine postoji osam kategorija, dok ih u novima ih ima čak četrnaest, u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (METRO)
Više o

vozačke dozvole

"Dana 7. siječnja 2009. godine stupio je na snagu novi Pravilnik o vozačkim dozvolama, kojim je propisan i novi obrazac vozačke dozvole. Obrazac je jednakog formata kao i prijašnji, ali sadrži veći broj kategorija – 15.

Stare vozačke dozvole izdane do 1. veljače 2009. godine važe do isteka roka na koji su izdane. 

Ukoliko je istekla valjanost vozačke dozvole izdane na prijašnjem obrascu, odnosno po prijašnjim propisima, izdaje se nova vozačka dozvola te je, uz navedeno, potrebno uplatiti i 35,00 kuna za obrazac dozvole i priložiti dvije fotografije."

Nakon što su razni portali digli uzbunu zbog doljnjeg članka, morali bismo naglasiti jednu činjenicu koju su previdjeli u svojim paničnim demantijima - a to je da je ovaj članak napisan prije gotovo godinu dana, i da je to u tom trenutku bila vijest dana pa su je objavile besplatne novine Metro Express. Članak u nastavku ostaje nedirnut, kako bi se zapamtilo što se događalo u određenim trenucima povijesti, ma koliko to sada izgledalo nevjerojatno i pogrešno, jer je nastao razgovorom s nadležnom osobom u Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj.

Originalni članak:

Do 20. kolovoza 2009. će svi vozači u Republici Hrvatskoj morati posjedovati nove vozačke dozvole, sukladno Pravilniku o vozačkim dozvolama. Takva odredba u skladu je i sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, pa će svi koji to ne naprave do kolovoza 2009., odnosno nakon prestanka prelaznih odredbi o vozačkim dozvolama, a nastave upravljati vozilom, biti u prekršaju.

To nam je izjavila Diana Jakšić, načelnica Odjela za upravne poslove u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Mnogima nije poznato da se novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama primjenjuje još 20. kolovoza 2004. godine i u njemu stoji da vozači u roku od 5 godina od njegovog stupanja na snagu, moraju zamijeniti stare vozačke dozvole novima.

ZAMJENA STRANIH DOZVOLAStrana vozačka dozvola može se ili mora zamijeniti za hrvatsku u roku od najviše 12 mjeseci uz obavezan liječnički pregled. Za dobivanje hrvatske dozvole nije nužno hrvatsko državljanstvo (stranac s privremenim ili stalnim boravkom u RH), a iz dosadašnjeg iskustva u PU splitsko-dalmatinskoj mijenjaju se vozačke dozvole iz cijelog svijeta. Stranu dozvolu prethodno mora prevesti ovlašteni prevoditelj.

Prema neslužbenim podacima, u Hrvatskoj gotovo 1,8 milijuna ljudi posjeduje vozačku dozvolu, a u prethodne tri i pol godine možda je tek nešto više od 15 posto vozača zamijenilo stare vozačke isprave novima. Žestoke i mnogobrojne rasprave o 0 promila alkohola u krvi, te brojne polemike o pravima mladih i neiskusnih vozača potpuno su, i to neopravdano, u drugi plan bacile dio Zakona kojim  se regulira zamjena vozačkih dozvola.

Nove kategorije

Prema riječima Diane Jakšić, u trenutno važećim vozačkim dozvolama izdanim do kolovoza 2004. godine, postoji osam kategorija (A, B, C, D, E, F, G i H), dok u novima ima čak 14 kategorija koje su određene Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (A1, A, B, B+E, C1, C1+E, C, C+E, D, D+E, F, G, H i M).

Uz izmijenjen broj kategorija, za novu vozačku dozvolu su bitne još dvije novine. Prva se odnosi na starosnu dob vozača, tako da nova vozačka dozvola više ne vrijedi do 65 godine života što je bio slučaj do 2004., nego je rok  ograničen na 10 godina bez obveznog zdravstvenog pregleda.
Važi 10 godina

Osim toga, starosna dob do koje vozač ne podliježe zdravstvenom pregledu, naravno u slučaju da nema prethodnih ograničenja (nošenja određenih pomagala poput naočala, slušnih aparata i slično) pomaknuta je na 80 godina.

MINIMALNA ŽIVOTNA DOBMinimalna dob za upravljanje vozilom pojedine kategorije je:  navršenih 16 godina za upravljanje vozilima M, A1, F i G kategorije;
navršenih 18 godina za upravljanje vozilima A, B i C1 kategorije; navršenih 19 godina za upravljanje vozilima B+E, C i C1+E kategorije; navršenih 20 godina za upravljanje vozilima C+E kategorije; navršena 21 godina za upravljanje vozilima D, D+E i H kategorije.

Dakle, vozačima koji su napunili 65 godina će se na njihov zahtjev izdati nova dozvola s rokom važenja od 10 godina, pri čemu neće trebati obaviti liječnički pregled. Ako su imali obvezu nošenja određenih pomagala ili evidentiranih zdravstvenih tegoba, morati će obaviti liječnički pregled i u skladu s rezultatima dobiti produženje roka važenja vozačke dozvole.

Ograničenja mladima

Što se tiče mladih vozača, oni prvi put dobivaju dozvolu na 2 godine uz određena ograničenja (između 23 i 5 sati ne smiju upravljati automobilom bez pratnje vozača starijeg od 25 godina, snaga automobila je ograničena na 75 kW...). Nakon tog roka, podnose zahtjev i produžavaju važenje dozvole na 10 godina, kao i svi ostali vozači.

Mladim vozačima koji su primjerice najprije položili A kategoriju (za motocikl), a potom B (za osobno vozilo do 3,5 tone i osam sjedaćih mjesta), rok od 2 godine počinje teći od trenutka polaganja B kategorije. Smanjen je i rok važenja zdravstvenog uvjerenja prilikom polaganja vozačkog ispita sa 12 na 6 mjeseci, što ne ide u prilog budućim mladim vozačima.

NOVA DOZVOLA IMA 14 KATEGORIJANova vozačka dozvola izdaje se za upravljanje vozilima koja su svrstana u 14 kategorija:
A1         Motocikli obujma do 125 ccm i snage do 11 kW
A           Motocikli sa ili bez bočne prikolice
B           Motorna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone i nemaju više od osam sjedala ne računajući sjedalo vozača ili kombinacija vučnog vozila u B kategoriji i priključnog vozila (uz uvjet da najveća dopuštena masa priključnog vozila nije veća od mase vučnog vozila, a najveća masa tih vozila ne prelazi 3,5 tone)
B+E      Kombinacija vozila koja se sastoji od vučnog vozila u B kategoriji i prikolice koja se ne uklapa u B kategoriju
C           Motorna vozila do 7,5 tona najveće dopuštene mase
C1+E    Vučna vozila kategorije C1 i priključna vozila najveće dopuštene mase do 750 kg, s tim da kombinacija vučnog i priključnog vozila ne prelazi 12 tona
C           Motorna vozila s najvećom dopuštenom masom iznad 7,5 tona
C+E      Skupine vozila koje se sastoje od vučnog motornog vozila C kategorije i priključnog vozila najveće dopuštene mase iznad 750 kg
D           Motorna vozila za prijevoz osoba s više od osam sjedala (bez vozačevog)
D+E      Vučna motorna vozila D kategorije i priključno vozilo s dopuštenom masom većom od 750 kg
F            Traktori sa ili bez prikolice
G           Radni strojevi
H           Pružna vozila – tramvaji
M           Mopedi i motokultivatori

Piše: Piše: Zdravko Juričko
04.05.2008. 22:38:33
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  snajperist
  15.06.2009. 13:53
  ovo što ste objavili je čista laž, totalno neprovjerena informacija....
  nema mjesta panici i ne postoji nikakva mogućnost kažnjavanja ako nakon tog datuma imate staru vozačku dozvolu.

  http://www.mup.hr/46.aspx

  napomena:
  Stare vozačke dozvole izdane do 1. veljače 2009. godine važe do isteka roka na koji su izdane.
  Ukoliko je istekla valjanost vozačke dozvole izdane na prijašnjem obrascu, odnosno po prijašnjim propisima, izdaje se nova vozačka dozvola te je, uz navedeno, potrebno uplatiti i 35,00 kuna za obrazac dozvole i priložiti dvije fotografije.
 2. avatar
  Ljetovanje u Hrvatskoj
  03.01.2010. 07:29
  (između 23 i 5 sati ne smiju upravljati automobilom bez pratnje vozača starijeg od 25 godina, snaga automobila je ograničena na 75 kW...) pa nisu to ukinuli
  ?!?!?!?!?!??!?!?!?
 3. avatar
  Z_Gandalf
  03.01.2010. 15:06
  Dragi komentatori: Ovaj je članak objavljen 4. svibnja 2008., dakle prije skoro DVIJE godine te se u njemu govori o onome što je TADA vrijedilo.
 4. avatar
  acid
  06.09.2010. 13:16
  uopće se ne zabrinjavam, moja ističe 2038 :-). A kako mjenjaju zakone kao cigo konje vjerujem da će se promjeniti još 10 puta.
 5. avatar
  marijan grba
  09.05.2012. 16:56
  Molim Vas što podrazumjevate pod "radnim strojevima" u kategoriji vozila za dozvolu G
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh