« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POVREDA PRIVATNOSTI

Djelatnici Facebooka univerzalnom lozinkom otvaraju naše profile?

Lozinka se sastojala od kombinacije brojeva i znakova i davala djelatnicima mogućnost provjeravanja tuđih profila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

Facebook

,

društvene mreže

,

sigurne lozinke

Imaju li zaposlenici Facebooka mogućnost da jednom, univerzalnom lozinkom otvaraju profile korisnika, pitanje je koje se postavlja nakon intervjua bivše djelatnice te mreže objavljenog na američkom blogu Rumps.

Autor članka koji otkriva skandaloznu povredu privatnosti, jamči za autentičnost svog anonimnog izvora, a razni američki IT blogovi gotovo jednoglasno tvrde da priča bivše djelatnice zvuči vrlo uvjerljivo i realno.

Facebook je tako svojim zaposlenicima navodno omogućio da univerzalnom lozinkom otvore profil bilo kojeg drugog korisnika u svijetu, izmijene ga po potrebi i čitaju privatne podatke.

Lozinka se sastojala od kombinacije brojeva i znakova, a ukinuta je nedavno zbog zaoštravanja sigurnosnih propisa.

Djelatnica tvrdi da su se profili mogli otvarati samo sa službenih računala u prostorijama poduzeća i da je osobno upoznata s dva slučaja zloporabe te ovlasti - njeni kolege su navodno zbog neovlaštene promjene osobnih podataka drugih korisnika ostali bez posla.

Iako je univerzalna lozinka u međuvremenu ukinuta, tvrdi da najuže vodstvo Facebooka još uvijek ima mogućnost logirati se su u tuđe profile, ali je za takve radnje danas potreban opravdan i odobren razlog. 

Pohranjuje se svaki klik

Međutim, djelatnica upozorava da se svi podaci korisnika ionako nalaze na centralnom serveru te da su tamo dostupni apsolutno svima koji imaju pristup internim dokumentima i prostorijama Facebooka.

Napominje da se svi postupci i koraci pojedinih korisnika vrlo detaljno bilježe, a odaci koji se prikupljaju sežu od međusobnih poruka korisnika, statusa i slika do broja klikova na pojedine profile, slike i slične sadržaje.

Navedene podatke Facebook koristi kako bi sastavio rang listu prijatelja i omogućio korisnicima da na naslovnoj stranici vide samo one statuse prijatelja s kojima su u stalnom kontaktu.

Facebook je demantirao sve tvrdnje o univerzalnoj lozinki uz napomenu da se iz anonimnih izvora ništa drugo nije moglo ni očekivati.

12.01.2010. 20:17:07
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Nasty-Metalka
    31.01.2010. 21:33
    meni je neko provalio u fejs i obriso ga...ima li mogućnosti da ja to kako vratim al da sve ostane ko prije??
  2. avatar
    luka
    18.02.2010. 21:47
    to je zakon
  3. avatar
    mirza
    13.11.2010. 11:30
    dali bih ikako mogao da vratim svoj profil jer mije neko provalio fejs ??
  4. avatar
    DAVID
    17.11.2011. 20:02
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHAHAHHA
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh