Dječja hrana sadrži previše soli
Preporučenu gornju granicu unosa soli najviše probijaju djeca u dobi od 5 ili 6 godina, te djeca u dobi od 13 do 17 godina
Djeca bi trebala unositi manje od čajne žličice soli dnevno, no 70% od 340 britanske djece obuhvaćene istraživanjem unosilo je više od toga, prema rezultatima objavljenima u časopisu Hypertension.
Trećinu soli djeca unose kruhom i pahuljicama, petinu mesom, a desetinu mliječnim proizvodima.
Istraživanje je pokazalo da unatoč naporima britanskih zdravstvenih vlasti da se smanji unos soli u hrani, preporučenu gornju granicu unosa soli najviše probijaju djeca u dobi od 5 ili 6 godina (gornja granica je 3 grama soli dnevno), te djeca u dobi od 13 do 17 godina (gornja granica je 6 grama soli dnevno).
Jedino su djeca u dobi od 8 ili 9 godina unosila manje od najviše preručene količine soli za tu dob koja je 5 grama dnevno.
Istraživanje je pokazalo i da dječaci unose više soli od djevojčica.
Sol unesena hranom u pravilu nije rezultat soljenja za stolom nego tvornički soljenih prehrambenih proizvoda.
Voditelj istraživanja Graham MacGregor kaže kako će roditelji teško smanjiti dječji unos soli ukoliko ih i dalje hrane tvornički proizvedenom ili restoranskom hranom.
On kaže da proizvođači, koji tvrde da smanjuju količinu soli u hrani uključujući kruh, moraju učiniti više jer povećani unos soli rezultira povećanim rizikom za visoki krvni tlak od mladosti, a visoki krvi tlak može voditi u srčane bolesti i moždane udare.
Smanjenje unosa soli za gram dnevno spasio bi tisuće života od smrti izazvanih srčanim ili moždanim udarom, kaže on.
Britansko ministarstvo zdravlja upozorava da ljudi prosječno dnevno unose 2 grama soli više od preporučenih maksimalnih 6 grama dnevno.
Novi komentar