Metro-portal.hr

objavljeno 12.03.2014. 10:15:00
OPREZ

Dječja hrana sadrži previše soli

Preporučenu gornju granicu unosa soli najviše probijaju djeca u dobi od 5 ili 6 godina, te djeca u dobi od 13 do 17 godina

Ne pazimo dovoljno na prehranu djece
Ne pazimo dovoljno na prehranu djece (Arhiva)

Djeca bi trebala unositi manje od čajne žličice soli dnevno, no 70% od 340 britanske djece obuhvaćene istraživanjem unosilo je više od toga, prema rezultatima objavljenima u časopisu Hypertension.

Trećinu soli djeca unose kruhom i pahuljicama, petinu mesom, a desetinu mliječnim proizvodima.

Istraživanje je pokazalo da unatoč naporima britanskih zdravstvenih vlasti da se smanji unos soli u hrani, preporučenu gornju granicu unosa soli najviše probijaju djeca u dobi od 5 ili 6 godina (gornja granica je 3 grama soli dnevno), te djeca u dobi od 13 do 17 godina (gornja granica je 6 grama soli dnevno).

Jedino su djeca u dobi od 8 ili 9 godina unosila manje od najviše preručene količine soli za tu dob koja je 5 grama dnevno.

Istraživanje je pokazalo i da dječaci unose više soli od djevojčica.

Sol unesena hranom u pravilu nije rezultat soljenja za stolom nego tvornički soljenih prehrambenih proizvoda.

Voditelj istraživanja Graham MacGregor kaže kako će roditelji teško smanjiti dječji unos soli ukoliko ih i dalje hrane tvornički proizvedenom ili restoranskom hranom.

On kaže da proizvođači, koji tvrde da smanjuju količinu soli u hrani uključujući kruh, moraju učiniti više jer povećani unos soli rezultira povećanim rizikom za visoki krvni tlak od mladosti, a visoki krvi tlak može voditi u srčane bolesti i moždane udare.

Smanjenje unosa soli za gram dnevno spasio bi tisuće života od smrti izazvanih srčanim ili moždanim udarom, kaže on.

Britansko ministarstvo zdravlja upozorava da ljudi prosječno dnevno unose 2 grama soli više od preporučenih maksimalnih 6 grama dnevno.

12.03.2014. 10:15:00
http://metro-portal.hr/djecja-hrana-sadrzi-previse-soli/83762/