« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
OTUĐENJE

Djeca roditelje sve više zamjenjuju kompjuterima

Edukacijske kompjuterske igrice za djecu razvijaju bitne vještine - marljivost, domišljatost i pažnju

Djeca u kompjuteru vide novog pouzdanog prijatelja
Djeca u kompjuteru vide novog pouzdanog prijatelja (Freedigitalphotos)
Više o

djeca

,

tinejdžeri

,

odgoj

,

roditelji

,

kompjuteri

,

ovisnost o internetu

Ipak, psiholozi upozoravaju: pretjerivanje može dovesti do poteškoća u analiziranju i sintezi informacija. Djeci je dosadno, a roditelji su prezaposleni. Kako rezultat toga, djeca se prepuštaju svojem novom prijatelju - kompjuteru, kojeg je gotovo nemoguće eliminirati iz modernog života.

Psiholozi, psihijatri i sociolozi iz cijelog svijeta proučavali su problem ovisnosti o kompjuteru, te zaključili kako su najrizičnija skupina tinejdžeri. Oni svoj vlastiti prostor poušavaju formirati u virtualnom svijetu. Takav svijet može ignorirati probleme iz stvarne okoline, nedostatak razumijevanja od strane roditelja, te lošu fizičku formu.

Tinejdžeri tako grade svoj vlastiti prostor kojem nitko drugi ne može pristupiti. Tamo nema odgovornosti, dok anonimnost omogućuje kombiniranje imaginarnih i pravih kvaliteta u virtualnoj projekciji. Mogu donositi vlastite odluke bez straha od posljedica jer se bilo koja pogreška lako ispravlja.

Pod utjecajem takvih "mogućnosti", stvara se kriva slika realnosti. Kao posljedicu, tinejdžeri razvijaju opasne navike: emocionalnu hladnoću, izolaciju, psihološku infantilnost (nemogućnost i nespremnost da se preuzme odgovornost i kontrola nad svojim djelima).

Postoji nekoliko tipova opsesivno-kompulzivne ovisnosti: kompulzivno web surfanje (beskonačan izlet na internetu u potrazi za informacijama), ovisnost o virtualnoj komunikaciji i virtualnim spojevima, kompulzivno kockanje (opsesija kompjuterskim igrama).

Kako prepoznati da je vaše dijete postalo ovisno o internetu? Američki znanstvenici su objavili listu znakova pomoću kojih je moguće razlikovati korisnika od ovisnika.

  • česta nesavladiva potreba da se bude "online"
  • neuspjeli pokušaji da se kontrolira trajanje ili prestanak surfanja internetom
  • konstantna potreba da se povećava trajanje surfanja
  • skrivanje internet navika od drugih
  • nervoza, anksioznost i depresija nastupaju u odsutnosti pristupa internetu
  • neispunjavanje dnevnih obaveza, lošija izvedba u školi
  • rizik od gubitka korisnih osobnih veza (obitelj, prijatelji, posao)
03.01.2011. 06:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    mislim stvarno
    03.01.2011. 23:35
    a da navedete izvore ovakvih budalaština? tako da vidimo tko to piše, kada se istraživalo, na kojem uzorku i sa kakvim premisama?

    emocionalno hladna djeca i kompjuteri, a paralelno imamo kulutru mladih koja se zove EMO :)) nastala u svijetu kompjutera, psihičke nezrelosti i ostalih gluparija dežurnih moralista.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh