« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
BUĐENJE TIHOG DIVA?

Supervulkan u Italiji prijeti cijeloj Europi

Prošlo je 2000 godina otkako je Vezuv uništio Pompeje. No danas mnogo opasniji supervulkan prijeti s druge strane Napulja

NASA-ina fotografija vulkana Campi Flegrei koji se proteže 6km pod morem
NASA-ina fotografija vulkana Campi Flegrei koji se proteže 6km pod morem (Wikipedia)
Više o

Napulj

,

Europa

,

erupcija

,

supervulkan

,

Campi Flegrei

Ako eruptira, vulkan Campi Flegrei mogao bi uništiti sva živa bića u Europi. Počelo je serijom 1000 malih potresa u okolici Napulja. No Talijanski nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju utvrdio je da potrese ne generira planina Vezuv, koja se nadvija iznad grada. Ti potresi dolaze od nečeg mnogo većeg: rasjeda Campi Flegrei.

Vezuv koji je uništio drevni rimski grad, te usmrtio tisuće ljudi, gotovo je ništa naspram divovskog uvučenog vulkana koji se prostire 6km ispod mora.

Talijansko ministarstvo unutrašnjih poslova brzo je izdalo naređenje: obližnji grad Pozzuoli se odmah mora evakuirati. Znanstvenici se nadaju da će pronaći uzrok podizanja tla kod Pozzuolija.

Pretpostavlja se da vulkanski plinovi zagrijavaju podzemne vode zbog čega se u konačnici šire porozne stijene u tlu. Druga teorija, koja ujedno i više zabrinjava, kaže da se tekuća lava proširila horizontalno ispod površine.

I dok bi nova erupcija vjerojatno rezultirala stvaranjem još jedne planine nalik Vezuvu, najgori scenarij značio bi uništenje većine života u Europi. Tada bi se površina zemlje napuhala i puknula, a serije malih erupcija izazvale bi da rasjed od 6km kolabira u veći rezervoar magme, zbog čega bi veće količine ove užarene smjese došle na površinu.

Zadnji put kad se to dogodilo, prije 39,000 godina kada je rasjed i formiran, nastale su planine na kojima se danas nalazi grad Sorrento. Da se isti tip erupcije dogodi danas, ovaj dio Italije prestao bi postojati, a oblaci pepela bi blokirali Sunce, zbog čega bi pala temperatura u Europi. Život kakav znamo prestao bi postojati.

A sada međunarodni tim znanstvenika namjerava izbušiti rupu unutar rasjeda kako bi pokušali shvatiti zašto se dio tla podigao 3 metra od 1969. Misija ovih znanstvenika krucijalna je ukoliko građani Napulja, te ostatak Europe, žele izbjeći scenarij Pompeja.

No unatoč hitnosti ovog slučaja, gradonačelnik Napulja dramatično je zaustavio projekt. Bušenje je trebalo početi ovog mjeseca, ali je zaustavljeno nakon što je lokalni znanstvenik upozorio da i samo bušenje može potaknuti eksploziju koja bi uništila grad.


02.01.2011. 23:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Jozo
    17.04.2014. 16:37
    Ovo što se događa oko Napulja je da se svi dobro zamislimo da nam ne bi bilo kao na roštilju.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh