« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
SKIDANJE KILOGRAMA

Dijeta temeljena na hrani za bebe - loša metoda mršavljenja

čini se jednostavnim - svu visokokalorijsku hranu zamijenite hranom za bebe i djecu. Međutim, drugih smjernica nema

Dijeta temeljena na hrani za bebe nije dobar izbor za mršavljenje
Dijeta temeljena na hrani za bebe nije dobar izbor za mršavljenje (Shutterstock)
Više o

hrana

,

dijeta

,

mršavljenje

,

hrana za djecu

Dječja ili, kako je mnogi zovu, baby hrana - obično zvuči kao nešto zdravo i ukusno i vrlo privlačno. Međutim, je li dijeta temeljena na hrani za bebe zaista najbolji način gubljenja kilograma? Zagovornici ove dijete uvjeravaju da je mršavljenje sigurna stvar, ali vi biste ipak trebali dva puta razmisliti je li ovaj način prehrane dugoročno zdrav put ka gubljenju kilograma. Hollywoodske zvijezde poput Jennifer Aniston i Reese Whitherspoon se kunu u ovu dijetu. Ipak, pogledajmo prvo neke činjenice.

Što se jede u sklopu ove dijete?

Za početak, kupite sve vrste dječje hrane koja su vam dostupne u lokalnoj trgovini. Bolje je da uzmete veća pakiranja i staklenke jer je na njima lakše pročitati sadržaj, a više se isplate i financijski. Slobodno možete pojesti jedan klasičan zdrav obrok za večeru čak i ako ste konzumirali hranu za bebe tijekom čitavog dana. Temelje svega je zamjena visokokaloričnih namirnica i jela hranom za bebe. I to je sve.

Djeluje li?

Pojasnimo, baby ili dječja hrana je ustvari neslana, gnječena, kašasta hrana koja je pakirana u unaprijed određenoj količini ili porcijama. U teoriji, čini se da je konzumiranje kaša zaista jednostavan i lagan put ka gubitku kilograma jer su redovitost hranjenja i količina koju pojedete u osnovi organizirani tako da ćete dnevno biti izloženi vrlo ograničenoj količini kalorija.

Ipak, budite na oprezu. I dječja hrana sadrži kalorije. Ako se pojedinac prejeda dječjom hranom ipak može dobiti koji kilogram. Dakle, zamjena klasične hrane hranom za bebe nije trik kojim ćete smršavjeti. Nadalje, tu su još dvije stavke koje treba uzeti u obzir: Prvo, hrana za bebe se ne zove tako bez veze; ona je smišljena tako da sadrži hranjive tvari koje potiču rast i razvoj bebe, a ne odraslog čovjeka. Drugo, ta hrana ima jako malo konzervansa ili aditiva (što je u osnovi dobra stvar). Osim svega navedenog, ne postoje neke smjernice o vježbanju koje bi bile u sklopu ove dijete zbog čega oni koji je iskušaju i ne smršave postaju zbunjeni i razočarani.

Mišljenja su, kao i uvijek, različita

Brojni stručnjaci za hranu negiraju korisnost ove dijete jer često može dovesti do prejedanja s obzirom da nigdje nije navedeno koliko točno treba jesti, nema jasno definiranog plana, a nema ni savjeta o tjelesnim aktivnostima koje treba provoditi paralelno. Štoviše, više koristi možete imati od pojedene svježe jabuke ili mrkve ili bilo kojeg drugog sezonskog voća i povrća. Prejedanje baby hranom nije preporučljivo.

Nadalje, dječja hrana je često temeljito obrađena i iscijeđena pa je za odraslu osobu nedovoljan izvor vlakana, kalcija i vitamina. Pored svega toga, kupujući hranu za bebe brzo ćete stanjiti lisnicu. Izuzevši sve to, ta je hrana ujedno upitna okusa jer je neslana i uopće ju ne treba žvakati zbog čega brzo dolazi do novog osjećaja gladi. Ukratko, čini se da dijeta temeljena na hrani za bebe i djecu u kontekstu prehrane i mršavljenja odraslih nije dobra. Ne temelji se na ključnim skupinama namirnica niti ispravnoj prehrambenoj strategiji, ne naglašava važnost vježbanja i u dugoročnom smislu za odraslog čovjeka ne predstavlja zdrav sustav hranjenja. 

22.06.2011. 15:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dijeta
    22.06.2011. 21:58
    Odrasli imaju potpuno drugacije nutritivne potrebe od beba ,ova dijeta sigurno nije zdrava!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh