« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
VRIJEME LETI

Nemate vremena ni za što? Evo nekoliko jednostavnih rješenja

Bez obzira na to što mislite da vam je raspored potpuno ispunjen, samo je malo potrebno da svakodnevno uštedite vrijeme

Fotografija vijesti
Više o

stres

,

slobodno vrijeme

,

kućanski poslovi

U današnje je doba vrijeme postalo iznimno važno, da ne kažemo luksuzno. Mnogi od nas često se žale kako pritisnuti poslovnim i obiteljskim obvezama nemaju više slobodnog vremena za sebe. Donosimo vam nekoliko kratkih savjeta pomoću kojih jednostavno i pametno možete uštedjeti vrijeme.

1) Skratite čekanje

Uvijek budite točni i ne dopustite da u svemu imate puno praznog hoda. Ukoliko znate da se nalazite s nekime tko uvijek kasni, iskoristite to vrijeme čekanja i učinite nešto korisno, poput slaganja posjetnica, poslovnih kontakata u mobitelu ili računa koje morate platiti.

2) Ograničite vrijeme gledanja televizije

Televizija je još uvijek jedan od najvećih gutača slobodnog vremena. Snimite svoje omiljene serije i gledajte ih kad ćete imati više vremena, a tada i lako možete premotati sve reklame.

3) Naučite sebi reći ne

Ukoliko niste ludi za odlaskom na nekakvo druženje ili društveni događaj, jednostavno ne idite. Ostanite kod kuće i opustite se. Ukoliko ste planirali otići u trgovački centar u kupovinu a zapravo želite ostati doma i uređivati vrt, slobodno odustanite od trgovine i idite sutra.

4) Ne pretjerujte s kućanskim poslovima

Čista kuća ili stan uvijek su ugodniji od onih koje to nisu, ali ne zaboravite da vaš životni prostor nije sterilni laboratorij. Umjesto da svakodnevno detaljno čistite svaki kut kuće, jednostavno prilagodite svoje navike kako bi ostavljali što manje nereda iza sebe. Obrišite sudoper nakon svakog pranja suđa. Operite kadu nakon što se otuširate. Složite krevet prije nego odete na posao. Kuća će vam biti mnogo urednija i uštedjet ćete puno vremena.

5) Grupirajte obaveze

Naučite si organizirati dužnosti i obaveze na način da više malih stvari obavljate u jednom „hodu" umjesto jednu po jednu. Ukoliko nisu hitni, slobodno pričekajte sa rješavanjem nekih obaveza, pogotovo ako znate da će se uskoro skupiti još takvih.

6) Izbjegavajte privremena rješenja

Stvari koje negdje ostavimo privremeno ili nešto napravimo „za prvu ruku" često u životu postanu trajna rješenja. Naknadnim popravljanjem privremenih rješenja, koja to nužno prije ili poslije zahtijevaju, izgubit ćete puno živaca i vremena ni za što.

7) Radite popise za kupnju

Na ovaj način nećete samo uštedjeti puno vremena koje bi inače izgubili lutajući, već i znatnu količinu novaca. Zapitajte se, koliko ste samo puta ušli u trgovinu s namjerom da kupite samo nekoliko stvari, samo da bi izašli vani sa gotovo punim kolicima? Ne nasjedajte na trgovačke zamke i unaprijed odlučite što želite kupiti.

8) Fokusirajte se na male užitke

Na kraju napornog radnog dana, osigurajte malo vremena samo za sebe. Opuštanje ne mora biti skupo niti komplicirano. Pjenušava kupka ili fina šalica kave često nisu ništa lošije od posjete wellnessu ili restoranu. Naravno, nema ništa loše u tome da si povremeno priuštite i ekstravagantnije užitke, ali za svakodnevno dobro raspoloženje male su stvari i više nego dovoljne.

20.06.2011. 19:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh