« Clubbing
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Maywa Denki

Device Art Festival - Čudni Japanci napadaju Močvaru!

Možda uz njih nećete mrziti ponedjeljak

Više o

močvara

,

maywa denki

,

japanski disco

Ovaj nevjerojatni disco noise punk eksperiment ravno iz budućnosti dolazi u naš klub i sa sigurnošću možemo reći da će to biti jedan od najluđih i najuzbudljivijih glazbenih događaja u povijesti Močvare. Ako bismo rekli da podsjećaju na rane Kraftwerk ili Einstürzende Neubauten zbog kreiranja novih netipičnih (ne)instrumenata, ili da su ekscentrični i konceptualni kao Devo ili pak energični kao njihovi sunarodnjaci Polysics, došli bismo samo do pola istine, jer Maywa Denki je puno više od toga.

Što se zapravo krije iza tog zagonetnog imena? 

„Maywa Denki u Japanu ima reputaciju kao i Sony, Panasonic ili Microsoft", kaže Nobumishi Tosa, predsjednik te neobične tvrtke. Maywa Denki je umjetnička jedinica koju je 1993. godine proizveo Nobumichi Tosa. Ime je dobila po tvornici koju je njegov otac vodio u nekim prošlim vremenima. Tvornički stil je zadržan u terminima koje koristi: primjerice rad Maywe Denki zove se proizvod, a svaki nastup zove se demonstracija proizvoda. Svi članovi Maywe Denki odjeveni su u uniforme prilikom nastupa. U Močvari će Maywa Denki izvesti „demonstraciju" originalnih robotičkih glazbenih instrumenata, prekrasnih u svom apsurdizmu. Među njima su „Otamatone" koji je jednim dijelom teremin, a drugim sint; zatim obitelj knockman - skupina bubnjeva koji se sami udaraju po glavi, te Eisenweiss serija koja je napravljena u duhu gracilnih i sofisticiranih robotičkih cvjetova - instrumenata.

Među njima je najistaknutiji pjevajući robot koji je pola žena, a pola gajde. On funkcionira kao pluća i set automatiziranih ksilofona koji se otvaraju poput cvjetova kad počinje pjevati i zatvaraju se po završetku. Maywa Denki nastupaju s neustrašivom energijom i unikatnim instrumentima i zvuče super. Koriste pokret motora ili elektromagneta koji koriste samo 100 volti i zvuk zapravo kreira fizičko kuckanje instrumenta po nekom drugom materijalu ili njegova vibracija. Prema riječima Nobumichi Tose pojava novih tehnologija kao što su sintesajzeri, sempleri ili računala odvojili su glazbu od svog materijala, ostavljajući je na razini puke informacije koja se može čuti samo uz upotrebu zvučnika. Maywa Denki roboti pokušavaju ponovno vratiti pozornost na izvor glazbe. Elektroniku i programiranje koriste za preciznost ritma, fleksibilnost i lakoću uporabe (svatko može svirati njihove instrumente), ali zvukovi ostaju analogni.

Ako vam ni sada nije jasno o čemu se radi najbolje je da dođete u Močvaru a do tada:

Močvara, ponedjeljak 26.10. u 21.30h, ulaz: 40kn.

20.10.2009. 14:14:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh