« Muškarci
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
GOLO ĆELO

Deset najvećih pogrešaka kod gubitka kose

Ako su vam dlake s glave počele padati kao jesensko lišće vjerujte niste sami, milijune osoba diljem svijeta muče isti problemi, no pazite da ionako lošu situaciju ne učinite još gorom

Fotografija vijesti
Više o

genetika

,

ćelavost

,

frizura

,

ljepota

,

kosa

,

lijek za ćelavost

Jedan od najvećih problema muškog roda, doduše nije ni približno strašan kao impotencija, je ćelavljenje. Iako najčešće zahvaća muški rod, androgenska ćelavosti, uzrokovana je muškim spolnim hormonima, zahvaća prema nekim podacima čak i oko 30 posto žena iznad 50 godina.

Ćelavost je za neke vrlo bolna i osjetljiva tema pa je tako nastao mit da je ćelavljenje znak spolne zrelosti i muževnosti, no morat ćemo razočarati osobe koje se na taj način tješe. Naime, ti muškarci nemaju više muških hormona od drugih, već su njihove folikule jednostavno osjetljivije na hormon koji nastaje kao nusprodukt razgradnje testosterona.

Pošto je ćelavost uglavnom nasljedna ne možete ju spriječiti, no postoje načini da prolongirate njezin nastanak, samo ne smijete činiti ove greške koje će već ionako lošu situaciju učiniti još gorom.

Izbjegavajte sušenje kose kao što vrag bježi od tamjana - Trljanje tjemena ručnikom može oštetiti i ono malo kose što vam je ostalo na glavi, a definitivno najgora stvar koju možete učiniti je koristiti sušilo za kosu. Vrući zrak iz fena prebrzo suši folikule što ih čini slabima i krhkima. Kako bi izbjegli dodatna oštećenja, kosu posušite tako da ju nježno "tapšate" mekanim ručnikom i ostavite ju da se osuši na zraku.

Frizura u stilu metalaca - Ljudi ćelavost pokušavaju sakriti tako da puste kosu neka raste, no ustvari postižu kontra efekt. Naime, zbog svoje težine dugačka kosa previše napreže korijenje, a što je ona duža to ćete brže ćelavjeti. Ako ne znate kakva bi vam kratka frizura pristajala, a znate da ne želite uzeti britvicu i obrijati se na nulu, neka vam ne bude ispod časti pitati nekog stilistu za pomoć, ipak im je to u opisu posla.

Ustrajanje na čistoći - Što je previše je previše, a svakodnevno pranje kose spada u tu kategoriju. Većina muškaraca, ma koliko im se brzo mastila, ne moraju prati kosu svaki dan. Kemikalije iz šampona i regeneratora remete prirodnu ravnotežu vlasišta. Ako baš morate prati glavu svaki dan izbjegavajte preparate i kosu perite običnom vodom.

skupi šampom oprat će vašu kosu kao i onaj jeftiniji

Koristite jeftine preparate - Ako imate manje kose to ne znači da morate škrtariti na ono malo dlaka koje se stameno odupiru neumitnom ishodu. Jeftini šamponi često su krcati kemikalijama i pojačivačima mirisa koji će dodatno opustošiti vaše tjeme. Ako ste zamijetili da vam se kosa počela prorjeđivati posavjetujte se s liječnicima, ljekarnicima ili vračevima koji će vas uputiti na najbolji šampon koji odgovara vašem vlasištu.

Češljanje kose dok ne izgleda kao iz kataloga - Stara narodna predaja kaže kako bi svakoga dana trebalo češljem ili četkom proći kroz kosu barem 100 puta, no takvo maltretiranje vlasišta stavlja kosu pod ogroman pritisak. Umjesto češlja frizuru namještajte prstima, a pritom pazite da ne remetite prirodan smjer u kojem kosa raste. Ako to znači da morate napraviti kompletno novu frizuru, neka bude jer je to mala cijena koju morate platiti za što dulji opstanak kose na glavi.

Pretjerano korištenje gelova, pjena i ostalih preparata za frizure - Previše proizvoda za stiliziranje frizure isušuje vlasište i uklanja prirodnu masnoću koje ga štiti i održava zdravim. Kada pričamo o tim preparatima držite se narodne mudrosti: Manje je više, a ako želite što duže zadržati dlake na glavi preporučamo da u cijelosti izbacite gelove, pjene, briljantine i sve slične proizvode koji čine vašu kosu postojanu u svim vremenskim zonama i prilikama.

Kapom skrivate golo čelo - Kape, beretke, šilterice ili šubare, odnosno sve što dolazi u kontakt s vlasištem iritira ga i oštećuje, baš kao i ručnici i fen. U ovu kategoriju također spada zalizivanje kose, bilo šiltericom i maramom ili nošenjem repa, koje dodatno doprinosi ubrzanom ćelavljenju jer već ionako slabašne folikule stavljate pod pojačani napor.

Ne prestajete razbijati glavu zbog gubitka kose - Kao što smo naveli na početku, ćelavost je nasljedna i tu ne možete ništa promijeniti. Živciranje i padanje u depresiju zbog palih dlaka samo pogoršava vaše emocionalno stanje, a stres drastično pojačava ćelavljenje.

Loša prehrana - Ako se policija može u vašoj kosi pronaći dokaze da ste se prije 3 mjeseca drogirali tako i hrana koju konzumirate ostavlja posljedice na vaše vlasište. Neka ima loše, a neka ima pozitivne efekte. Balansirana prehrana koja se bazira na mesu iz organskog uzgoja, voću i povrću ojačat će vašu kosu, a vitamini vam ne mogu škoditi. Smatra se da manjak željeza i vitamina B doprinosi opadanju kose.

Predali ste se i ne činite apsolutno ništa po pitanju ćelavljenje - Ovo je najčešća, ali i najveća pogreška koju možete napraviti. Poricanje da ćelavite neće vam pomoći niti mrvicu. Iako je ćelavost nasljedna možda ste baš vi "sretnik" kojemu kosa ispada iz nekih drugih, lječivih razloga, stoga razgovarajte s liječnikom kako bi eliminirali krivca.   

06.01.2012. 23:01:47
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  ne
  06.01.2012. 23:14
  piše se čelo, a ne ćelo. ćelavljenje, ali čelo.
 2. avatar
  gost
  07.01.2012. 14:44
  lektor?
 3. avatar
  marko
  24.03.2014. 11:50
  NAPORAN SI S TIM RIJECNIKOM!!!!!
  ŠTREBERU!!!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh